Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka 4.00/5 (80.00%) 21 głos[ów]

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to bardzo smaczne i delikatne danie, które zjeść możecie na tradycyjnych polskich weselach. To gotowany kurczak z dodatkiem śmietany, mącznej zasmażki, groszku z marchewką i odrobiną rodzynek. Może brzmi trochę jak mieszanka wybuchowa – ale jest bardzo smaczny. Słodycz rodzynek trzeba zrównoważyć sokiem z cytryny. Potrawka z kurczaka doskonale smakuje z ryżem lub pure ziemniaczanym. Polecam obrać kurczaka w jak największe kawałki – danie ładniej wygląda i tym samym danie lepiej smakuje.

Potrawka z kurczaka składniki:

cały kurczak lub pół (ewentualnie 2-3 ćwiartki z kurczaka) w zależności od apetytu

włoszczyzna na rosół (marchew, seler, por, pietruszka)

liście laurowe, ziele angielskie

sól, pieprz

marchew z groszkiem – mrożona lub ze słoika

garść namoczonych rodzynek

mąka

łyżka masła

2-3 łyżki soku z cytryny

około 2 łyżki cukru

100 ml kwaśniej śmietany

Potrawka z kurczaka przepis:

Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania klasycznego rosołu z kurczaka z dużą ilością mięsa. Po ugotowaniu bulion odcedzamy, mięso studzimy i oddzielamy od kości pozostawiając duże kawałki dobrze ugotowanego kurczaka.

Na patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy zasmażkę z 3-4 łyżkami mąki.

Zasmażkę przekładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy około litrem bulionu z kurczaka i dokładnie mieszamy całość. Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem – połowę paczki i gotujemy około 5-10 min na wolnym ogniu aż marchewka będzie miękka, jeśli mamy marchewkę z groszkiem ze słoika to dodajemy warzywa na końcu.

Przyprawiamy dodając cytrynę, cukier oraz namoczone i odcedzone rodzynki.  Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę – wcześniej przygotowując ją w osobnej misce dodając odrobinę gorącego bulionu, a następnie dodajemy do gotującej się potrawki.

Do potrawki wrzucamy obrane kawałki mięsa z kurczaka i podgrzewamy całość. Podajemy tradycyjnie z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.

Share Button
  • http://www.jedzzapetytem.pl/ jedz z apetytem

    pyszne! Nie jestem specjalistka w polskiej kuchni. Skorzystałam dziś z Twojego przepisu. Super! Dzięki

Komentarze

komentarze

Back to Top