Potrawy wigilijne
W tym roku kolejna porcja wigilijnych dań, już niedługo opublikujemy też doskonałe dania świąteczne. Wigilia i Święta – tylko ze Smakalajzyt.pl
Potrawy wigilijne czyli tradycyjne wigilijne dania, które mają symbolizować: dostatek – orzechy, płodność – mak, a symbolem osłody życia jest miód. Wigilijna kolacja jest bardzo zdrowa, składa się z ryb, suszonych grzybów, zdrowych buraków i kiszonej kapusty bogatej w witaminę C, orzechy, mak i suszone owoce tworzących w domu cudowny zapach. Ta prastara wieczerza skomponowana z tradycyjnych produktów, konserwowanych w naturalny sposób czyli przez suszenie, kiszenie, solenie lub marynowanie nie zmieniła się na przestrzeni stuleci – pragnąc zachować jej tradycyjny wymiar przedstawiam doskonałe wigilijne potrawy przygotowane od A do Z z naturalnych produktów.
Potrawy wigilijne, a właściwie 12 wigilijnych dań to tradycja symbolizująca 12 apostołów lub bardziej pogańsko 12 miesięcy roku, które trzeba celebrować, żeby kolejny rok też był udany.
Potrawy wigilijne są aromatyczne i delikatne, poza tym w jakiś sposób wyjątkowe – w końcu ile razy w roku lepicie uszka z grzybami i tworzycie zakwas na barszcz? Muszę się przyznać, że nawet ja kuchenny wojownik przygotowuję te dania raz do roku. Uwielbiam karpia na maśle (pamiętajcie o zachowaniu łusek na szczęście), śledzie z cebulką, barszcz z uszkami, paszteciki z grzybami, śledzie pod pierzynką czy moją ulubioną rybę po grecku.
Nigdy nie zapominam o kompocie z suszu, który sprzyja trawieniu i pięknie pachnie.
Kapusta z grzybami i pierogi z grzybami sprawiają, że święta stają jeszcze bardziej urocze.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów i odrobiną śmietany jest wspaniała.
Jeśli jednak wolicie poeksperymentować spróbujcie postnej zupy śledziowej, podchodziłam do niej bardzo sceptycznie, okazała się być wspaniała.
Uwielbiam delikatnego pstrąga w galarecie i rybę w octowej zalewie. Na deser makowiec i powoli można zacząć spoglądać pod choinkę.
Delikatne i pyszne potrawy wigilijne są nie zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu – zróbcie lepiej kilka dań mniej, żeby się nie umęczyć, nie złościć i nie kupować dań z paczki.
Polecam też nasz zbiór wybitnych przepisów na Boże Narodzenie
Wybrane przepisy
Rolada z łososia
Rolada z łososia Rolada z łososia to delikatna przekąska idealna na wigilię lub świąteczne obżarstwo (jako alternatywa ciężkich dań) – na tę potrawę zawsze znajdziecie miejsce w brzuchu. Danie jest...WięcejRyba faszerowana
Ryba faszerowana Ryba faszerowana w galarecie to świąteczne danie popisowe, które zachwyci Was smakiem, konsystencją i aromatem. Polecam szczupaka, któremu trzeba ocalić skórę i zamknąć w niej rybno-warzywny farsz. Całość...WięcejKapusta z grochem
Kapusta z grochem Kapusta z grochem to bardzo popularne wigilijne danie – przyznam, że nie znałam tego dania i nie ukrywam, że przeraził mnie ten miks – groch z kapustą...WięcejPierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami czyli wyśmienite danie wigilijne i nie tylko – możemy je przecież przygotować o każdej porze roku. Sekretem moich pierogów jest...WięcejCiasto na pierogi
Ciasto na pierogi Ciasto na pierogi czyli co zrobić żeby pierogi były idealne, miękkie i soczyste? Któż nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie...WięcejKluski z makiem
Kluski z makiem Kluski z makiem przepis na idealne, słodkie i aromatyczne wigilijne danie. Są dwie opcje przygotowania tego dania: sami robimy kluski i mielimy mak, lub w natłoku wigilijnych...WięcejKompot z suszu
Kompot z suszu Kompot z suszu czyli idealne zakończenie wigilijnej wieczerzy. Kompot z suszu przyspiesza trawienie, pięknie pachnie i jest przepyszny. To jedno z najprostszych wigilijnych „dań”. Najlepiej przygotować go...WięcejUszka z grzybami
Uszka z grzybami Uszka z grzybami to wspaniałe wigilijne danie – doskonałe do barszczu, nie ma nic lepszego niż uszka według przepisu cioci Haliny, którego to zdobycie przysporzyło nam nie...WięcejŚledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką Śledzie pod pierzynką to danie proste i efektowne jednocześnie. Jest bardzo smaczne i delikatne, to jedno z wigilijnych dań, które przygotujecie w 20 minut. W moim śledziu...WięcejBarszcz czerwony
Barszcz czerwony Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie...WięcejRyba w galarecie
Ryba w galarecie Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie....WięcejKarp smażony
Karp smażony Karp smażony to wybitne danie pod warunkiem, że odpowiednio usmaży się rybę. Wybierajcie jak najmniejsze karpie – będą znacznie smaczniejsze. Jeśli upolowaliście jednak karpia olbrzyma namoczcie pokrojoną rybę...WięcejRyba w zalewie
Ryba w zalewie Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Danie to...WięcejŚledzie w oleju
Śledzie w oleju Śledzie w oleju to jedno z tradycyjnych polskich dań. Śledź w oleju z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, tuż przed podaniem warto skropić je odrobiną oleju...WięcejPaszteciki
Paszteciki Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe danie...WięcejKapusta z grzybami
Kapusta z grzybami Kapusta z grzybami czyli jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Jest pyszna sama i doskonała jako dodatek do krokietów, pierogów czy uszek. Kapusta z grzybami może też na...WięcejZupa śledziowa
Zupa śledziowa Zupa śledziowa to dla mnie wielkie zaskoczenie – podchodziłam do tego dziwnego pomysłu bardzo sceptycznie, ale to jedna z tradycyjnych wigilijnych zup więc postanowiłam spróbować. Twórczynią wybornej śledziowej...WięcejSałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, która towarzyszy prawie wszystkim uroczystościom: wigilia, Wielkanoc, imieniny czy rodzinne przyjęcie? Nie może na nich zabraknąć tradycyjnej, polskiej sałatki. Sekretem smacznej...WięcejTatar ze śledzia po węgiersku
Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar ze śledzia po węgiersku to doskonała i szybka przekąska. Wspaniale smakuje na kawałku razowego chleba. Dodanie kaparów i korniszonów doskonale podkreśla smak, a czerwona...WięcejRyba po grecku
Ryba po grecku Ryba po grecku przepis na tradycyjne danie wigilijne i nie tylko. Ryba po grecku to proste i smaczne danie. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie...WięcejZupa grzybowa
Zupa grzybowa Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej...WięcejŚledzie w occie
Śledzie w occie Śledzie w occie smażone uprzednio w mące to wyśmienita przekąska o wyrazistym smaku. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia....WięcejTatar z łososia
Tatar z łososia Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w...Więcej
Pingback: Przepisy na Boże Narodzenie czyli sprawdzony zestaw wspaniałych dań.()
Pingback: Ciasto na pierogi - sekret dobrego i delikatnego ciasta na pierogi()