Potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne 2.67/5 (53.33%) 33 głos[ów]

Potrawy wigilijne

W tym roku kolejna porcja wigilijnych dań, już niedługo opublikujemy też doskonałe dania świąteczne. Wigilia i Święta – tylko ze Smakalajzyt.pl

Potrawy wigilijne czyli tradycyjne wigilijne dania, które mają symbolizować: dostatek – orzechy, płodność – mak, a symbolem osłody życia jest miód. Wigilijna kolacja jest bardzo zdrowa, składa się z ryb, suszonych grzybów, zdrowych buraków i kiszonej kapusty bogatej w witaminę C, orzechy, mak i suszone owoce tworzących w domu cudowny zapach. Ta prastara wieczerza skomponowana z tradycyjnych produktów, konserwowanych w naturalny sposób czyli przez suszenie, kiszenie, solenie lub marynowanie nie zmieniła się na przestrzeni stuleci – pragnąc zachować jej tradycyjny wymiar przedstawiam doskonałe wigilijne potrawy przygotowane od A do Z z naturalnych produktów.

Potrawy wigilijne, a właściwie 12 wigilijnych dań to tradycja symbolizująca 12 apostołów lub bardziej pogańsko 12 miesięcy roku, które trzeba celebrować, żeby kolejny rok też był udany.

Potrawy wigilijne są aromatyczne i delikatne, poza tym w jakiś sposób wyjątkowe – w końcu ile razy w roku lepicie uszka z grzybami i tworzycie zakwas na barszcz? Muszę się przyznać, że nawet ja kuchenny wojownik przygotowuję te dania raz do roku. Uwielbiam karpia na maśle (pamiętajcie o zachowaniu łusek na szczęście), śledzie z cebulką, barszcz z uszkami, paszteciki z grzybami, śledzie pod pierzynką czy moją ulubioną rybę po grecku.

Nigdy nie zapominam o kompocie z suszu, który sprzyja trawieniu i pięknie pachnie.

Kapusta z grzybami i pierogi z grzybami sprawiają, że święta stają jeszcze bardziej urocze.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów i odrobiną śmietany jest wspaniała.

Jeśli jednak wolicie poeksperymentować spróbujcie postnej zupy śledziowej, podchodziłam do niej bardzo sceptycznie, okazała się być wspaniała.

Uwielbiam delikatnego pstrąga w galarecie i rybę w octowej zalewie. Na deser makowiec i powoli można zacząć spoglądać pod choinkę.

Delikatne i pyszne potrawy wigilijne są nie zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu – zróbcie lepiej kilka dań mniej, żeby się nie umęczyć, nie złościć i nie kupować dań z paczki.

Polecam też nasz zbiór wybitnych przepisów na Boże Narodzenie

Wybrane przepisy

  • rolada z łososia

    Rolada z łososia

    Rolada z łososia Rolada z łososia to delikatna przekąska idealna na wigilię lub świąteczne obżarstwo (jako alternatywa ciężkich dań) – na tę potrawę zawsze znajdziecie miejsce w brzuchu. Danie jest...
    Więcej
  • ryba faszerowana

    Ryba faszerowana

    Ryba faszerowana Ryba faszerowana w galarecie to świąteczne danie popisowe, które zachwyci Was smakiem, konsystencją i aromatem. Polecam szczupaka, któremu trzeba ocalić skórę i zamknąć w niej rybno-warzywny farsz. Całość...
    Więcej
  • krokiety

    Krokiety

    Krokiety Poniżej prosty sposób na przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami. Ale oczywiście możecie użyć swojego ulubionego nadzienia. Krokiety są bardzo smaczne i zawsze dobrze wychodzą. Ważna są dobre, cieniutkie...
    Więcej
  • kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem Kapusta z grochem to bardzo popularne wigilijne danie – przyznam, że nie znałam tego dania i nie ukrywam, że przeraził mnie ten miks – groch z kapustą...
    Więcej
  • pierogi z kapustą i grzybami

    Pierogi z kapustą i grzybami

    Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami czyli wyśmienite danie wigilijne i nie tylko – możemy je przecież przygotować o każdej porze roku. Sekretem moich pierogów jest...
    Więcej
  • ciasto na pierogi

    Ciasto na pierogi

    Ciasto na pierogi Ciasto na pierogi czyli co zrobić żeby pierogi były idealne, miękkie i soczyste? Któż nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie...
    Więcej
  • kluski z makiem

    Kluski z makiem

    Kluski z makiem Kluski z makiem przepis na idealne, słodkie i aromatyczne wigilijne danie. Są dwie opcje przygotowania tego dania: sami robimy kluski i mielimy mak, lub w natłoku wigilijnych...
    Więcej
  • kompot z suszu

    Kompot z suszu

    Kompot z suszu Kompot z suszu czyli idealne zakończenie wigilijnej wieczerzy. Kompot z suszu przyspiesza trawienie, pięknie pachnie i jest przepyszny. To jedno z najprostszych wigilijnych „dań”. Najlepiej przygotować go...
    Więcej
  • makowiec

    Makowiec

    Makowiec Makowiec przepis na idealne świąteczne ciasto. Makowiec jest ciastem pracochłonnym, ale magicznym i wspaniałym – warto się natrudzić. Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skład, powinna...
    Więcej
  • uszka z grzybami

    Uszka z grzybami

    Uszka z grzybami Uszka z grzybami to wspaniałe wigilijne danie – doskonałe do barszczu, nie ma nic lepszego niż uszka według przepisu cioci Haliny, którego to zdobycie przysporzyło nam nie...
    Więcej
  • śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką Śledzie pod pierzynką to danie proste i efektowne jednocześnie. Jest bardzo smaczne i delikatne, to jedno z wigilijnych dań, które przygotujecie w 20 minut. W moim śledziu...
    Więcej
  • barszcz czerwony

    Barszcz czerwony

    Barszcz czerwony Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie...
    Więcej
  • ryba w galarecie

    Ryba w galarecie

    Ryba w galarecie Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie....
    Więcej
  • karp smażony

    Karp smażony

    Karp smażony Karp smażony to wybitne danie pod warunkiem, że odpowiednio usmaży się rybę. Wybierajcie jak najmniejsze karpie – będą znacznie smaczniejsze. Jeśli upolowaliście jednak karpia olbrzyma namoczcie pokrojoną rybę...
    Więcej
  • ryba w zalewie

    Ryba w zalewie

    Ryba w zalewie Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Danie to...
    Więcej
  • śledzie w oleju

    Śledzie w oleju

    Śledzie w oleju Śledzie w oleju to jedno z tradycyjnych polskich dań. Śledź w oleju z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, tuż przed podaniem warto skropić je odrobiną oleju...
    Więcej
  • paszteciki

    Paszteciki

    Paszteciki Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe danie...
    Więcej
  • kapusta z grzybami

    Kapusta z grzybami

    Kapusta z grzybami Kapusta z grzybami czyli jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Jest pyszna sama i doskonała jako dodatek do krokietów, pierogów czy uszek. Kapusta z grzybami może też na...
    Więcej
  • zupa śledziowa

    Zupa śledziowa

    Zupa śledziowa Zupa śledziowa to dla mnie wielkie zaskoczenie – podchodziłam do tego dziwnego pomysłu bardzo sceptycznie, ale to jedna z tradycyjnych wigilijnych zup więc postanowiłam spróbować. Twórczynią wybornej śledziowej...
    Więcej
  • sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, która towarzyszy prawie wszystkim uroczystościom: wigilia, Wielkanoc, imieniny czy rodzinne przyjęcie? Nie może na nich zabraknąć tradycyjnej, polskiej sałatki. Sekretem smacznej...
    Więcej
  • tatar ze śledzia po węgiersku

    Tatar ze śledzia po węgiersku

    Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar ze śledzia po węgiersku to doskonała i szybka przekąska. Wspaniale smakuje na kawałku razowego chleba. Dodanie kaparów i korniszonów doskonale podkreśla smak, a czerwona...
    Więcej
  • ryba po grecku

    Ryba po grecku

    Ryba po grecku Ryba po grecku przepis na tradycyjne danie wigilijne i nie tylko. Ryba po grecku to proste i smaczne danie. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie...
    Więcej
  • zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej...
    Więcej
  • śledzie w occie

    Śledzie w occie

    Śledzie w occie Śledzie w occie smażone uprzednio w mące to wyśmienita przekąska o wyrazistym smaku. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia....
    Więcej
  • tatar z łososia

    Tatar z łososia

    Tatar z łososia Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w...
    Więcej
Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top