Przekąski na sylwestra
Przekąski na sylwestra czyli co szybko, łatwo i pysznie przygotować na sylwestrową noc? Przekąski sylwestrowe muszą być łatwe w przygotowaniu – trzeba przecież jeszcze zdążyć nakręcić włosy na wałki i osypać się brokatem. Proponuję pyszne spring rollsy, które zawsze robią furorę, jeśli wolicie dania na ciepło zróbcie chrupiące sajgonki lub skrzydełka i żeberka pieczone – wystarczy 10 minut na ich doprawienie, a później pieką się same. Polecam zupę gulaszową lub paprykową jako danie ratujące nasze zdrowie po północy. Tradycyjny śledzik w oleju jest doskonałą zakąską, może przetrwał jeszcze ze świąt? W takim wypadku danie nie wymaga ani chwili Waszej pracy:)
Przekąski na sylwestra – czyli dla każdego coś pysznego.
Uwielbiam tradycyjną sałatkę jarzynową, tę warto przygotować dzień wcześniej bo jest daniem dość pracochłonnym. Jeśli odchodzicie od staromodnego jedzenia zróbcie tajską pikantną sałatkę z wołowiną.
Doskonałym daniem na szybką przystawkę są pieczone buraki, dostarczą witamin i minerałów do późniejszej walki z kacem.
Jeśli jednak idziemy w tematykę tradycyjnego sylwestra przygotować trzeba faszerowane jajka, tak tak jajka też przeciwdziałają kacowi.
Jeśli idziecie drogą na skróty – kupcie dobre nachosy i sami przygotujcie guacamole lub hummus.
Znakomitą i prostą przekąską na sylwestra są pory w szynce, delikatne i eleganckie.
Kurczak w cieście przyda się jeśli zaprosiliście 2 razy za dużo gości i trzeba stać – idealny do jedzenia rękami.
Jeśli sylwestrowe przyjęcie odbywać się będzie na siedząco – koniecznie przygotujcie tatara ze śledzia po węgiersku – ekstaza! Szybkim, doskonałym i eleganckim daniem jest też tatar z łososia z kaparami.
Ryba w occie – też do przygotowania dzień lub kilka dni wcześniej powali Waszych gości na kolana.
Przekąski na sylwestra to tylko jeden z elementów udanej zabawy, płynnie więc przechodzimy do drinków – polecam lodowatą sangrię lub mojito na początek. Jeśli nie chcecie mieć kaca – całą noc raczcie się krwawą mary z odrobiną chrzanu. A jeśli chcecie kogoś upić zaserwujcie mu Brudnego Harrego: whisky, dry martini i odrobina toniku dla zmylenia przeciwnika. Brudny Harry gwarantuje niezapomnianą imprezę pełną ekscesów.
Wybrane przepisy
Golonka w kapuście
Golonka w kapuście Golonka w kapuście to klasyczne, wspaniałe i delikatne danie. Przygotowanie trwa kilka godzin, ale przez większość czasu goloneczka przebywać może bez opieki – więc raczej się nie...WięcejZupa gulaszowa przepis
Zupa gulaszowa przepis Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić...WięcejPieczone buraki
Pieczone buraki Pieczone buraki przepis na doskonałą i zdrową przekąskę. Burak to bardzo zdrowe, piękne i pełne smaku warzywo. Zawiera witaminy i minerały, które dobrze wpływają na skórę, pomagają w...WięcejŚledzie w oleju
Śledzie w oleju Śledzie w oleju to jedno z tradycyjnych polskich dań. Śledź w oleju z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, tuż przed podaniem warto skropić je odrobiną oleju...WięcejSałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, która towarzyszy prawie wszystkim uroczystościom: wigilia, Wielkanoc, imieniny czy rodzinne przyjęcie? Nie może na nich zabraknąć tradycyjnej, polskiej sałatki. Sekretem smacznej...WięcejSpring rolls
Spring rolls Spring rolls przepis na delikatną i pyszną przekąskę. Spring rollsy doskonale nadają się na imprezową przekąskę, którą łatwo można zjeść rękami. Spring rolls to odmiana delikatnych sajgonek na...WięcejTatar ze śledzia po węgiersku
Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar ze śledzia po węgiersku to doskonała i szybka przekąska. Wspaniale smakuje na kawałku razowego chleba. Dodanie kaparów i korniszonów doskonale podkreśla smak, a czerwona...WięcejJajka faszerowane
Jajka faszerowane Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut,...WięcejPor w szynce
Por w szynce Por w szynce przepis na wyśmienitą przekąskę. uwielbiam to danie za to, że jest delikatne, smaczne i doskonałe. To pomysł na oryginalną przystawkę na ciepło. Powoli gotowany...WięcejŻeberka w miodzie
Żeberka w miodzie Żeberka w miodzie czyli sposób na wspaniałe, soczyste i delikatne żeberka. Uwielbiam pikantne dania więc w moim przepisie oczywiście znajdziecie trochę chilli, ale przepis na żeberka to...WięcejKurczak w cieście
Kurczak w cieście Kurczak w cieście czyli nasz hit imprezowy, który zawsze znika pierwszy z talerzy. Przygotowanie jest trochę pracochłonne – ale zachwyty z ust gości są tego warte. Warto...WięcejSkrzydełka w miodzie
Skrzydełka w miodzie Skrzydełka w miodzie czyli imprezowy hit, przepis sprawdzony na wielu gościach – smakuje zawsze i wszystkim. Skrzydełka w miodzie są lekko pikantne, mają idealną konsystencję, mienią się...WięcejMojito przepis
Mojito przepis Mojito przepis czyli jak zrobić pyszny, orzeźwiający kubański napój z dodatkiem rumu, mięty, cukru, limonki i odrobiny gazowanej wody z lodem. Przepis na ten letni drink jest prosty....WięcejPomidory faszerowane
Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto...WięcejTajska sałatka z wołowiną
Tajska sałatka z wołowiną Przepis na pyszną, pikantną tajską sałatkę z wołowiną marynowaną z sosie rybnym, czosnku i imbirze. Sałatka ta nazywa się Nua Yang Manao. To wspaniałe, aromatyczne i...WięcejPapryka faszerowana
Papryka faszerowana Papryka faszerowana czyli jak zrobić pyszną paprykę z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami w 40 minut? Bardzo lubię aromat upieczonej papryki – proces ten wydobywa cudowną słodycz i...WięcejKofta przepis
Kofta przepis Kofta przepis czyli jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego przyprawione w bliskowschodnim stylu. Zazwyczaj używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny – my użyliśmy wołowiny. Ważne jest solidne...WięcejSałatka caprese
Sałatka caprese Sałatka caprese – szybka i pyszna przekąska idealna na upalne lato. Caprese to mozzarella z pomidorami, oliwą i odrobiną bazylii, ja czasem polewam tę sałatkę odrobiną pesto. Najważniejsze...WięcejKrwawa mary
Krwawa mary Krwawa mary – pyszny drink z sokiem pomidorowym i cytryną. Zdradzam sekretny składnik wyśmienitej bloody mary. Użyjcie dobrego, gęstego soku pomidorowego. Niektórzy dodają sól selerową – ja uważam,...WięcejSałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem Sałatka z kuskusem czyli delikatne, lekkie i zdrowe danie doskonałe na upalny dzień. Kuskus wystarczy zaparzyć we wrzątku i już po 5 minutach będzie gotowy. Przyprawiłam moją...WięcejGuacamole przepis
Guacamole przepis Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje do chilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek...WięcejPieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane Pieczarki faszerowane przepis czyli jak zrobić pyszne, delikatne faszerowane pieczarki. Możecie dodawać ulubionych składników i dowolnie modyfikować przepis. Moją ulubioną wersją jest prosta wersja z pietruszką, masłem, cebulą...WięcejSałatka nicejska
Sałatka nicejska Sałatka nicejska przepis czyli jak przygotować, pyszną, delikatną i niesamowicie zdrową sałatkę. Sałatka nicejska zawiera tuńczyka – ja użyłam świeżego i usmażyłam go delikatnie – żeby był lekko...WięcejPieczone udka
Pieczone udka Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem, oregano i chilli. Są soczyste, wyborne i lekko pikantne. Proponuję skropić je limonką lub cytryną – będą pyszne. W ten sam sposób...WięcejŚledzie w occie
Śledzie w occie Śledzie w occie smażone uprzednio w mące to wyśmienita przekąska o wyrazistym smaku. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia....WięcejSangria przepis
Sangria przepis Sangria przepis jak zrobić doskonały poncz na upał. Najlepszą Sangrię piłam w Hiszpanii i w takim stylu przygotowuję mój przepis. Pierwsza najważniejsza kwestia to wino – musi być...WięcejTatar z łososia
Tatar z łososia Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w...WięcejHummus przepis
Hummus przepis Hummus – to popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty – Tahini. Oryginalnie pochodzi z Libanu – ale jest też flagowym daniem kuchni żydowskiej....Więcej