Przekąski na sylwestra

Przekąski na sylwestra 4.33/5 (86.67%) 6 głos[ów]

Przekąski na sylwestra

Przekąski na sylwestra czyli co szybko, łatwo i pysznie przygotować na sylwestrową noc? Przekąski sylwestrowe muszą być łatwe w przygotowaniu – trzeba przecież jeszcze zdążyć nakręcić włosy na wałki i osypać się brokatem. Proponuję pyszne spring rollsy, które zawsze robią furorę, jeśli wolicie dania na ciepło zróbcie chrupiące sajgonki lub skrzydełka i żeberka pieczone – wystarczy 10 minut na ich doprawienie, a później pieką się same. Polecam zupę gulaszową lub paprykową jako danie ratujące nasze zdrowie po północy. Tradycyjny śledzik w oleju jest doskonałą zakąską, może przetrwał jeszcze ze świąt? W takim wypadku danie nie wymaga ani chwili Waszej pracy:)

Przekąski na sylwestra – czyli dla każdego coś pysznego.

Uwielbiam tradycyjną sałatkę jarzynową, tę warto przygotować dzień wcześniej bo jest daniem dość pracochłonnym. Jeśli odchodzicie od staromodnego jedzenia zróbcie tajską pikantną sałatkę z wołowiną.

Doskonałym daniem na szybką przystawkę są pieczone buraki, dostarczą witamin i minerałów do późniejszej walki z kacem.

Jeśli jednak idziemy w tematykę tradycyjnego sylwestra przygotować trzeba faszerowane jajka, tak tak jajka też przeciwdziałają kacowi.

Jeśli idziecie drogą na skróty – kupcie dobre nachosy i sami przygotujcie guacamole lub hummus.

Znakomitą i prostą przekąską na sylwestra są pory w szynce, delikatne i eleganckie.

Kurczak w cieście przyda się jeśli zaprosiliście 2 razy za dużo gości i trzeba stać – idealny do jedzenia rękami.

Jeśli sylwestrowe przyjęcie odbywać się będzie na siedząco – koniecznie przygotujcie tatara ze śledzia po węgiersku – ekstaza! Szybkim, doskonałym i eleganckim daniem jest też tatar z łososia z kaparami.

Ryba w occie – też do przygotowania dzień lub kilka dni wcześniej powali Waszych gości na kolana.

Przekąski na sylwestra to tylko jeden z elementów udanej zabawy, płynnie więc przechodzimy do drinków – polecam lodowatą sangrię lub mojito na początek. Jeśli nie chcecie mieć kaca – całą noc raczcie się krwawą mary z odrobiną chrzanu. A jeśli chcecie kogoś upić zaserwujcie mu Brudnego Harrego: whisky, dry martini i odrobina toniku dla zmylenia przeciwnika. Brudny Harry gwarantuje niezapomnianą imprezę pełną ekscesów.

Wybrane przepisy

  • golonka w kapuście

    Golonka w kapuście

    Golonka w kapuście Golonka w kapuście to klasyczne, wspaniałe i delikatne danie. Przygotowanie trwa kilka godzin, ale przez większość czasu goloneczka przebywać może bez opieki – więc raczej się nie...
    Więcej
  • tatar

    Tatar

    Tatar Tatar przepis na domowy tatar – dokonały na przystawkę jak i zakąskę. Tatar nazywany przeze mnie dzikim mięsem to jedno z moich ulubionych dań, wytrawne, delikatne o konsystencji soczystej...
    Więcej
  • zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa przepis

    Zupa gulaszowa przepis Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić...
    Więcej
  • pieczone buraki

    Pieczone buraki

    Pieczone buraki Pieczone buraki przepis na doskonałą i zdrową przekąskę. Burak to bardzo zdrowe, piękne i pełne smaku warzywo. Zawiera witaminy i minerały, które dobrze wpływają na skórę, pomagają w...
    Więcej
  • śledzie w oleju

    Śledzie w oleju

    Śledzie w oleju Śledzie w oleju to jedno z tradycyjnych polskich dań. Śledź w oleju z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, tuż przed podaniem warto skropić je odrobiną oleju...
    Więcej
  • sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, która towarzyszy prawie wszystkim uroczystościom: wigilia, Wielkanoc, imieniny czy rodzinne przyjęcie? Nie może na nich zabraknąć tradycyjnej, polskiej sałatki. Sekretem smacznej...
    Więcej
  • sajgonki

    Sajgonki

    Sajgonki Sajgonki przepis na chrupiące i pyszne domowe, delikatne i świeże sajgonki – takie są właśnie najlepsze. Przepis tylko na pozór jest skomplikowany, ale gdy chociaż raz przygotujecie je sami...
    Więcej
  • spring rolls

    Spring rolls

    Spring rolls Spring rolls przepis na delikatną i pyszną przekąskę. Spring rollsy doskonale nadają się na imprezową przekąskę, którą łatwo można zjeść rękami. Spring rolls to odmiana delikatnych sajgonek na...
    Więcej
  • tatar ze śledzia po węgiersku

    Tatar ze śledzia po węgiersku

    Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar ze śledzia po węgiersku to doskonała i szybka przekąska. Wspaniale smakuje na kawałku razowego chleba. Dodanie kaparów i korniszonów doskonale podkreśla smak, a czerwona...
    Więcej
  • jajka faszerowane

    Jajka faszerowane

    Jajka faszerowane Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut,...
    Więcej
  • por w szynce

    Por w szynce

    Por w szynce Por w szynce przepis na wyśmienitą przekąskę. uwielbiam to danie za to, że jest delikatne, smaczne i doskonałe. To pomysł na oryginalną przystawkę na ciepło. Powoli gotowany...
    Więcej
  • żeberka w miodzie

    Żeberka w miodzie

    Żeberka w miodzie Żeberka w miodzie czyli sposób na wspaniałe, soczyste i delikatne żeberka. Uwielbiam pikantne dania więc w moim przepisie oczywiście znajdziecie trochę chilli, ale przepis na żeberka to...
    Więcej
  • kurczak w cieście

    Kurczak w cieście

    Kurczak w cieście Kurczak w cieście czyli nasz hit imprezowy, który zawsze znika pierwszy z talerzy. Przygotowanie jest trochę pracochłonne – ale zachwyty z ust gości są tego warte. Warto...
    Więcej
  • skrzydełka w miodzie

    Skrzydełka w miodzie

    Skrzydełka w miodzie Skrzydełka w miodzie czyli imprezowy hit, przepis sprawdzony na wielu gościach – smakuje zawsze i wszystkim. Skrzydełka w miodzie są lekko pikantne, mają idealną konsystencję, mienią się...
    Więcej
  • mojito przepis

    Mojito przepis

    Mojito przepis Mojito przepis czyli jak zrobić pyszny, orzeźwiający kubański napój z dodatkiem rumu, mięty, cukru, limonki i odrobiny gazowanej wody z lodem. Przepis na ten letni drink jest prosty....
    Więcej
  • pomidory faszerowane

    Pomidory faszerowane

    Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto...
    Więcej
  • tajska sałatka z wołowiną

    Tajska sałatka z wołowiną

    Tajska sałatka z wołowiną Przepis na pyszną, pikantną tajską sałatkę z wołowiną marynowaną z sosie rybnym, czosnku i imbirze.  Sałatka ta nazywa się Nua Yang Manao. To wspaniałe, aromatyczne i...
    Więcej
  • papryka faszerowana

    Papryka faszerowana

    Papryka faszerowana Papryka faszerowana czyli jak zrobić pyszną paprykę z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami w 40 minut? Bardzo lubię aromat upieczonej papryki – proces ten wydobywa cudowną słodycz i...
    Więcej
  • kofta przepis

    Kofta przepis

    Kofta przepis Kofta przepis czyli jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego przyprawione w bliskowschodnim stylu. Zazwyczaj używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny – my użyliśmy wołowiny. Ważne jest solidne...
    Więcej
  • sałatka caprese

    Sałatka caprese

    Sałatka caprese Sałatka caprese – szybka i pyszna przekąska idealna na upalne lato. Caprese to mozzarella z pomidorami, oliwą i odrobiną bazylii, ja czasem polewam tę sałatkę odrobiną pesto. Najważniejsze...
    Więcej
  • krwawa mary

    Krwawa mary

    Krwawa mary Krwawa mary – pyszny drink z sokiem pomidorowym i cytryną. Zdradzam sekretny składnik wyśmienitej bloody mary. Użyjcie dobrego, gęstego soku pomidorowego. Niektórzy dodają sól selerową – ja uważam,...
    Więcej
  • sałatka z kuskusem

    Sałatka z kuskusem

    Sałatka z kuskusem Sałatka z kuskusem czyli delikatne, lekkie i zdrowe danie doskonałe na upalny dzień. Kuskus wystarczy zaparzyć we wrzątku i już po 5 minutach będzie gotowy. Przyprawiłam moją...
    Więcej
  • guacamole przepis

    Guacamole przepis

    Guacamole przepis Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje do chilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek...
    Więcej
  • pieczarki faszerowane

    Pieczarki faszerowane

    Pieczarki faszerowane Pieczarki faszerowane przepis czyli jak zrobić pyszne, delikatne faszerowane pieczarki. Możecie dodawać ulubionych składników i dowolnie modyfikować przepis. Moją ulubioną wersją jest prosta wersja z pietruszką, masłem, cebulą...
    Więcej
  • sałatka nicejska

    Sałatka nicejska

    Sałatka nicejska Sałatka nicejska przepis czyli jak przygotować, pyszną, delikatną i niesamowicie zdrową sałatkę. Sałatka nicejska zawiera tuńczyka – ja użyłam świeżego i usmażyłam go delikatnie – żeby był lekko...
    Więcej
  • pieczone udka

    Pieczone udka

    Pieczone udka Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem, oregano i chilli. Są soczyste, wyborne i lekko pikantne. Proponuję skropić je limonką lub cytryną – będą pyszne. W ten sam sposób...
    Więcej
  • śledzie w occie

    Śledzie w occie

    Śledzie w occie Śledzie w occie smażone uprzednio w mące to wyśmienita przekąska o wyrazistym smaku. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia....
    Więcej
  • sangria przepis

    Sangria przepis

    Sangria przepis Sangria przepis jak zrobić doskonały poncz na upał. Najlepszą Sangrię piłam w Hiszpanii i w takim stylu przygotowuję mój przepis. Pierwsza najważniejsza kwestia to wino – musi być...
    Więcej
  • tatar z łososia

    Tatar z łososia

    Tatar z łososia Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w...
    Więcej
  • humus

    Hummus przepis

    Hummus przepis Hummus – to popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty – Tahini. Oryginalnie pochodzi z Libanu – ale jest też flagowym daniem kuchni żydowskiej....
    Więcej
Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top