Przepis na pizze

Przepis na pizze 4.75/5 (95.00%) 4 głos[ów]

Przepis na pizze

Przepis na pizze czyli jak samodzielnie i szybko przygotować wspaniałe ciasto na pizzę? Przepis jest prosty, potrzeba trochę cierpliwości i po około godzinie możemy cieszyć się pyszną, domową pizzą. Uwielbiam domową pizzę po pierwsze dlatego, że dokładnie wiem jakich składników użyto – poza tym mogę dodać co tylko chcę i lubię. Mój hit to boczek i czerwona cebula. Z tego samego ciasta możecie przygotować focaccię. Jeśli chodzi o grubość ciasta to w zależności od stopnia rozwałkowania uzyskacie grubą lub cienką pizzę. Jeśli lubicie grubą i puszystą rozwałkujcie ją delikatnie i dajcie jeszcze raz jej urosnąć zanim położycie na wierzch składniki. Przepis na pizze jest prosty.

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

 

Przepis na pizzę składniki na ciasto:

Około pół kilograma mąki pszennej (użyliśmy mąki typu 480)

Łyżeczka soli

Paczka suchych drożdży (7g)

3 łyżki oliwy z oliwek

Szklanka ciepłej wody

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

 

Przepis na pizze przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże oraz sól. Dodajemy oliwę z oliwek i powoli wlewamy ciepłą wodę mieszając całość. Energicznie ugniatamy całe ciasto uzyskując gładką i przyjemną w dotyku masę (nie może kleić się zbyt mocno).

Zostawiamy ciasto w posypanej mąką misce oraz przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy ciasto na 3-5 kawalków. Kawałek ciasta należy rozwałkować na odpowiednio gruby  płat – ja wolę grubsze ciasto, ale cienkie po włosku również wychodzi pyszne – to cienkie użyliśmy do focacci.

Na rozwałkowany kawałek pizzy kładziemy sos pomidorowy (ja redukuję – czyli odparowuję na patelni pomidory z puszki, z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą). Następnie kładziemy ser mozarella oraz ulubione składniki.

Ciasto pieczemy w 200 stopniach, wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika na około 10-12 minut. Doglądajcie czy ładnie się rumieni – my ocenialiśmy gotowość pizzy na oko.

Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce szczelnie zawinięte w folię spożywczą. Następnego dnia na śniadanie pizza jest nawet lepsza.

foccacia

domowa pizza z salami

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top