Przepis na skrzydełka

Przepis na skrzydełka 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Przepis na skrzydełka

Przepis na skrzydełka zainspirowany jest tradycyjnym sposobem przygotowywania duszonych chińskich skrzydełek. Szczególnie dobrze smakują kacze skrzydełka przyprawione dużą ilością pieprzu syczuańskiego, ale rodzaj i ilość przypraw jest dowolna, najważniejsze jest jedynie dodanie dobrej jakości sosu sojowego, cukru oraz piwa lub wina ryżowego – które spotęgują smak.

Przepis na skrzydełka składniki:

1-1,5 kg skrzydełek z kaczki lub skrzydełek z kurczaka

kawałek świeżego imbiru

3-4 ząbki czosnku

300-400 ml piwa

papryczka chilli lub łyżka sosu sambal

łyżka ciemnego sosu sojowego

4-5 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki cukru

łyżeczka pieprzu syczuańskiego

łyżeczka czarnego pieprzu

odrobina oleju do smażenia

Przepis na skrzydełka:

Skrzydełka z kaczki lub skrzydełka z kurczaka należy poprzecinać na połówki oraz odciąć lotki, które można np. zamrozić i użyć później do gotowania rosołu. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy w czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.

Przygotowujemy wszystkie przyprawy: kroimy bardzo drobno czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. W szklance mieszamy dokładnie mieszamy sosy sojowe z cukrem. W młynku do pieprzu lub moździerzu mielimy pieprz syczuański i pieprz czarny.

Pokrojone i osuszone skrzydełka wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnie lub chiński wok. Smażymy skrzydełka z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru (około 10 minut).

Do skrzydełek dorzucamy czosnek, imbir i chilli i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieprz oraz sos sojowy z cukrem. Na koniec całość zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i dusimy skrzydełka pod przykryciem około 30-40 minut. Skrzydełka mieszamy co jakiś czas, żeby wszystkie składniki dokładnie dusiły się w sosie (jeśli potrzeba to dolewamy odrobinę wody).

Po 40 minutach sprawdzamy czy mięso jest już dobrze uduszone – jeśli nie to dusimy dodatkowe 10-20 minut.

Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie to odkrywamy patelnię lub woka i rozpoczynamy redukowanie sosu. Dusimy skrzydełka na większym ogniu ciągle mieszając, żeby sos nie przypalił się od spodu. Po około 7-10 minutach sos bardzo mocno się zagęści i nada skrzydełkom bardzo intensywny smak.

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top