Przepisy na Boże Narodzenie

Przepisy na Boże Narodzenie 3.80/5 (76.00%) 5 głos[ów]

Przepisy na Boże Narodzenie

Przepisy na Boże Narodzenie czyli zbiór wspaniałych sprawdzonych dań, którymi uszczęśliwicie wszystkich świątecznych gości. Wybrane przepis są różne – od łatwych po bardzo trudne, na każdą kieszeń i z gwarancję Smakalajzyt, że będzie pysznie i uroczo.

Boże Narodzenie to nie tylko czas prezentów i sypiącego śniegu, ale też ciężkiej pracy w kuchni – podpowiadam jak sobie ten czas uprzyjemnić, a przede wszystkim jak sprawić, żeby finalny efekt potu w kuchni okazał się zniewalający.

Możecie wybrać łatwe przepisy na Boże Narodzenie takie jak pieczona kaczka, pieczeń z karkówki czy wspaniała, ale prosta polędwiczka wieprzowa. Dania są przetestowane i powszechnie lubiane przez dzieci i dorosłych – dzięki wyborowi opcji łatwej – nie padniecie ze zmęczenia i też nacieszycie się świąteczną atmosferą.

Jeśli jednak macie w kuchni kilku pomocników, wybredną rodzinę spragnioną dań na poziomie Gordona wybierzcie te trudne przepisy na Boże Narodzenie takie jak: beef wellington, faszerowana ryba czy delikatny królik w śmietanie. Dania te są oszałamiająco pyszne, pięknie wyglądają i na pewno zachwycą największych niejadków.

Poniżej zebrałam kolekcję wspaniałych, świątecznych dań – tak żebyście mieli je wszystkie pod ręką. Polecam też potrawy wigilijne mojego autorstwa, dzięki którym święta będą wyjątkowo smaczne.

Przepisy na święta to dania obiadowe z mięsem w roli głównej, ale też doskonałe przystawki takie jak ryba w galarecie oraz pyszne słodycze: pierniki, szarlotka i piernikowe tiramisu.

Przepisy na Boże Narodzenie wg. Smakalajzyt.pl

Wybrane przepisy

  • Kaczka w pomarańczach

    Kaczka w pomarańczach

    Kaczka w pomarańczach Kaczka w pomarańczach to bardzo proste danie, które oczarowuje zapachem i aromatem. Dom wypełni się świątecznym zapachem już podczas przyprawiania mięsa. Kombinacja anyżu, goździków, cynamonu, imbiru i...
    Więcej
  • rolada z łososia

    Rolada z łososia

    Rolada z łososia Rolada z łososia to delikatna przekąska idealna na wigilię lub świąteczne obżarstwo (jako alternatywa ciężkich dań) – na tę potrawę zawsze znajdziecie miejsce w brzuchu. Danie jest...
    Więcej
  • pierniki przepis

    Pierniki przepis

    Pierniki przepis Pierniki przepis czyli jak zrobić pyszne, korzenne pierniki o idealnej konsystencji. Pierniki mogą tygodniami czekać na święta – cały czas uszlachetniając się np. w blaszanym pudełku. Nie znam...
    Więcej
  • domowe wędliny

    Łopatka pieczona

    Łopatka pieczona Łopatka pieczona z wieprzowiny to świetne danie nie tylko na święta. Ten soczysty kawał mięsa jest pyszny na ciepło, ale doskonale też smakuje na zimno jako dodatek do...
    Więcej
  • Przepisy na Boże Narodzenie

    Beef Wellington

    Beef Wellington Beef Wellington czyli polędwica wołowa idealna, soczysta, pełna smaku. Jeśli chce Wam się płakać ze szczęścia podczas jedzenia – wiedzcie, że to musi być polędwica Wellington. To francuskie...
    Więcej
  • ryba faszerowana

    Ryba faszerowana

    Ryba faszerowana Ryba faszerowana w galarecie to świąteczne danie popisowe, które zachwyci Was smakiem, konsystencją i aromatem. Polecam szczupaka, któremu trzeba ocalić skórę i zamknąć w niej rybno-warzywny farsz. Całość...
    Więcej
  • bigos

    Bigos

    Bigos Bigos to pyszne, polskie danie tradycyjne – gotowane od setek lat właściwie z resztek i tego co zostało po świętach, imprezach czy wielkim niedzielnym obiedzie. Co z robić z...
    Więcej
  • królik pieczony

    Królik pieczony

    Królik pieczony Królik pieczony to wbrew pozorom bardzo proste i łatwe do przygotowania danie. Jest lekkie i zdrowe – mięso królika należy do najchudszych mięs, zawiera też bardzo łatwo przyswajalne...
    Więcej
  • carpaccio z łososia

    Carpaccio z łososia

    Carpaccio z łososia Carpaccio z łososia to delikatna i elegancka przystawka. Banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Uwielbiam je za smak, konsystencję i niepowtarzalny aromat. Łososia warto zmrozić na...
    Więcej
  • churros

    Churros

    Churros Churros con chocolate czyli doskonała słodka przekąska. Churros to coś pomiędzy pączkami, a faworkami – doskonałe do maczania w gorzkiej, gorącej czekoladzie z bitą śmietaną. Oczywiście najlepsze churros jadłam...
    Więcej
  • Pierś z kaczki

    Pierś z kaczki

    Pierś z kaczki Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw...
    Więcej
  • pasztet

    Pasztet

    Pasztet Pasztet przepis na domowy, aromatyczny i wyrazisty pasztet z mięsa wieprzowego i warzyw z dodatkiem wątróbki. Przepis wraz z ogromną porcją pasztetu dostaliśmy od Kamili i Bartka – może...
    Więcej
  • szynka gotowana

    Szynka gotowana

    Szynka gotowana Szynka gotowana przepis na wspaniałą, soczystą szynkę idealną jako przekąska, do kanapek i galarety. Taką szynkę Karol przygotowuje zazwyczaj na wielkanoc, moim zdaniem mógłby częściej;) Przepis nie jest...
    Więcej
  • królik w śmietanie

    Królik w śmietanie

    Królik w śmietanie Królik w śmietanie czyli doskonałe, delikatne i hipoalergiczne mięso w delikatnej śmietanowej potrawce. Królik tylko na pozór jest daniem trudnym – jeśli poświęcicie mu odpowiednią ilość czasu...
    Więcej
  • pieczeń wołowa

    Pieczeń wołowa

    Pieczeń wołowa Pieczeń wołowa czyli idealne danie na wyjątkową okazję. Pieczeń wołowa tylko brzmi jak trudne danie – nie ma nic prostszego niż wspaniała, lekko krwista pieczeń w sosie z...
    Więcej
  • schab pieczony

    Schab pieczony

    Schab pieczony Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i...
    Więcej
  • szarlotka

    Szarlotka

    Szarlotka Szarlotka przepis na idealny jabłecznik w kruchym cieście. Moja szarlotka jest doskonała i nie wcale się nie przechwalam, każdy kto jej spróbował z oczami pełnymi niewyrażonego zachwytu wyłudzał natychmiast...
    Więcej
  • makowiec

    Makowiec

    Makowiec Makowiec przepis na idealne świąteczne ciasto. Makowiec jest ciastem pracochłonnym, ale magicznym i wspaniałym – warto się natrudzić. Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skład, powinna...
    Więcej
  • zrazy

    Zrazy

    Zrazy Zrazy przepis na wybitne danie z wołowiny. Tradycyjne zrazy z boczkiem, musztardą, kiszonym ogórkiem, cebulą i kawałkiem skórki z razowego chleba, która jest sekretem tego dania, zagęszcza sos i...
    Więcej
  • Tiramisu piernikowe

    Tiramisu piernikowe

    Tiramisu piernikowe Tiramisu piernikowe to najlepszy świąteczny deser na świecie, jest przede wszystkim delikatny co w święta jest wyjątkową zaletą. Pachnie cynamonem, piernikiem i pomarańczami czyli jest pełen świątecznych aromatów,...
    Więcej
  • ryba w galarecie

    Ryba w galarecie

    Ryba w galarecie Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie....
    Więcej
  • kaczka pieczona po polsku

    Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona Kaczka pieczona przepis na tradycyjną kaczkę po polsku z jabłkami i majerankiem. Przepis jest banalnie prosty przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut – pieczenie natomiast trwa...
    Więcej
  • polędwica wieprzowa

    Polędwica wieprzowa

    Polędwica wieprzowa Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w piekarniku. Kolejnym sekretem...
    Więcej
Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top