Przyprawy i składniki
Opisujemy tu ciekawe lub nietypowe składniki i przyprawy, których używamy w przepisach.

Wiosna w kuchni
Wiosna w kuchni Wiosna nadeszła, oprócz w formie pąków na drzewach możemy...
Przepis
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa Gałka muszkatołowa to wysuszone, szarobrązowe nasiona pochodzące z muszkatołowca korzennego...
Przepis
Natka pietruszki
Natka pietruszki Nazwa botaniczna pietruszki pochodzi od greckiego określenia „petro”, czyli kamień....
Przepis
Czarna rzepa
Czarna rzepa Czarna rzepa, brukiew, pasternak, to warzywa kojarzące się z czasami...
Przepis
Pieprz cayenne
Pieprz cayenne Pieprz cayenne, określany także jako pieprz kajeński lub papryka cayenne...
Przepis
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański Pieprz syczuański, określany także jako pieprz z Syczuanu lub pieprz...
Przepis
Ziele angielskie
Ziele angielskie Nazwa „ziele angielskie” jest popularnie przyjętym, potocznym określeniem przyprawy otrzymywanej...
Przepis
Imbir właściwości
Imbir właściwości Imbir, to jedna z roślin najdłużej stosowna w kuchni, jak...
Przepis
Grzyby Shitake
Grzyby Shitake to najstarsze na świecie grzyby hodowlane Lentinula edodes czyli Shitake występują...
Przepis
Anyż gwiazdkowy
Anyż Gwiazdkowy Anyż gwiazdkowy jest owocem drzewa zimozielonego, pochodzi z Chin. Owoce...
Przepis