Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony 4.00/5 (80.00%) 16 głos[ów]

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony przepis na soczystego pstrąga z piekarnika lub grilla. Przyprawianie pstrąga na grilla czy do piekarnia niczym się nie różni. Najważniejszym elementem jest pilnowanie czasu pieczenia – żeby pstrąg się nie przesuszył – przy małej rybie wystarczy 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Jeśli będziecie rybę grillować użyjcie tacki lub specjalnej kratki do ryby – nie przyklei się i łatwo będzie ją obrócić. Sekretem jest między innymi pieprz cytrynowy. Bardzo lubię pstrąga za smak, aromat i za to, że ma niewiele ości. Przepis na pieczonego pstrąga jest bardzo prosty.

Pstrąg pieczony składniki:

2 świeże pstrągi patroszone (w całości czyli z głową)

1 cytryna

sól

pieprz cytrynowy

gałązka pietruszki lub kopru (mogą być też inne zioła)

kawałek masła

oliwa z oliwek

Pstrąg pieczony przygotowanie:

Do środka pstrąga włoży plasterki cytryny i gałązkę pietruszki lub innych ziół. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym w środku ryby. Włożyć do środka małą łyżkę masła. Natrzeć pstrąga oliwą i posypać solą i pieprzem cytrynowym z wierzchu. Jeśli lubicie zioła prowansalskie można nimi delikatnie oprószyć rybę. Dookoła w naczyniu żaroodpornym ułożyć dodatkowe plastry cytryny. Włożyć pstrąga do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15 minut – pilnować, żeby nie wysuszyć ryby. Tak samo przyprawcie w przypadku grillowania pstrąga – ułóżcie rybę na grillu i czekajcie aż lekko się zarumieni. Ja podałam mojego pstrąga ze świeżym szpinakiem z czosnkiem i śmietaną – jego przygotowanie zajęło mi 2 minuty. Dekoruję danie pieczoną cytryną.

złowrogi pstrąg

złowrogi pstrąg

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://myszkagotuje.blogspot.com Myszka

    Pieczonego pstrąga uwielbiam ! Pyszna rybka!

  • http://Website maniek

    Pstrąg do tego frytki +sałatka z sosem vinegret coś niesamowitego uczta królewska!!!!

  • http://www.gromolak.net gromolak

    Bardzo ważna jest dobra ryba, świeża.

  • http://Website Zbigniew

    Pstrąg pieczony, to rzeczywiście królewska uczta. Miękki i soczysty w środku, a skórka chrupiąca mi wyszła.Zakochałem sie w tym przepisie.Będę powtarzać częściej. Dodatkowo skrapiałem sokiem z cytryny, bo chyba za słabo ją czułem,Pozdrawiam.

Komentarze

komentarze

Back to Top