Pstrąg tęczowy pieczony

Oceń ten przepis

Pstrąg tęczowy pieczony

Pieczony pstrąg tęczowy to idealny pomysł na szybki obiad, w dodatku zdrowy i niskokaloryczny. Żeby pstrąg nabrał smaku, aromatu i soczystości wystarczą świeże zioła, cytryna i odrobina pieprzu cytrynowego. Ważne jest to, żeby nie piec ryby zbyt długo – nikt nie lubi przesuszonej ryby. Można posmarować skórkę pstrąga tęczowego masłem – pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Do tego jakaś prosta sałatka i np. puree ziemniaczane z bazylią – to jeden z moich ulubionych dodatków do ryby.

Pstrąg tęczowy pieczony składniki:

1 dorodny tęczowy pstrąg

1 mała cebula

garść świeżych ziół np. pietruszka lub koper

suszone zioła prowansalskie

pół cytryny w plastrach

łyżka pieprzu cytrynowego

sól

opcjonalnie łyżka masła

Pstrąg tęczowy pieczony przepis:

Pstrąga należy dokładnie umyć (zakładam, że jest patroszony) i wysuszyć.

Cebulę pokroić w półplasterki, cytrynę w plastry, a zioła porwać rękami jak popadnie.

Następnie oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem cytrynowym oraz włożyć do środka cytryny, cebulę i zioła. Cytryny można też poukładać dodatkowo na blasze – roztoczą piękny aromat.

Całość posypać ziołami prowansalskimi i posmarować kawałkiem masła.

Piec około 20 minut w 180 stopniach bez przykrycia i bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i oczywiście piekarnika – sprawdzajcie widelcem – ryba ma być ścięta, ale wilgotna.

jak piec pstrąga

pieczony pstrąg teczowy

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top