Pulled pork

Pulled pork 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Pulled pork przepis

Pulled pork czyli wieprzowinowa uczta rodem z Ameryki. Pulled pork czyli długo duszona lub pieczona, rozpadająca się pod widelcem wieprzowina. Może to być łopatka – my użyliśmy chudej szynki. Pulled pork doprawia się między innymi octem – można użyć sosu Worcestershire – doskonale podkręci mięsa. Nie ma dobrej kanapki bez własnoręcznie pieczonych, lekko słodkich bułek – bułki przepis. Całość to absolutne mięsne szaleństwo – uczta piękna i pozostawiająca błogi uśmiech.

pulled pork w bułce

pulled pork w bułce

Pulled pork składniki:

1 kg dobrej jakości wieprzowiny – łopatki lub szynki

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 łyżeczka kuminu

jedna suszona peperoncini lub łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

2-3 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

1 cebula

2-3 łyżeczki soli

2-3 ząbki czosnku

80-100 ml octu jabłkowego lub winnego

solidny chlust sosu Worcestershire (opcjonalnie)

300 ml wywaru mięsnego (rosół z kurczaka lub wieprzowiny)

pulled pork - miękka wieprzowina

pulled pork – miękka wieprzowina

Pulled pork przepis:

Na suchej patelni prażymy przyprawy: gorczycę, kumin, peperoncini, czarny pieprz. Następnie przekładamy przyprawy do moździerza i dokładnie ucieramy z jedną łyżką brązowego cukru, czosnku granulowanego oraz soli.

Wieprzowinę należy umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw.

Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron i przekładamy do garnka z grubym dnem lub slow cookera.

Mięso zalewamy bulionem, octem oraz dodajemy 2 łyżki cukru, cebulę i 2-3 ząbki czosnku.

Gotujemy całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 5-6 godzin – najlepiej do tak długiego gotowania nadaje się slow cooker ale jeśli nie macie takiego urządzenia to wystarczy garnek z grubym dnem oraz bardzo mały ogień – temperatura gotowania nie powinna przekraczać 80-90 stopni.

Jeśli użyjcie piekarnika – wstawicie mięso na zamkniętego naczynia żaroodpornego i pieczcie 5-6 godzin w 130 stopniach.

Po ugotowaniu mięso przekładamy do miski i rozrywamy delikatnie przy użyciu dwóch widelców – stąd nazwa dania „pulled pork” oznacza, tak delikatnie ugotowane mięso, które można lekko pociągnąć, a samo się rozpadnie.

Na patelni gotujemy pozostały sos powstały po duszeniu wieprzowiny – doprawiamy go do smaku solą oraz cukrem i redukujemy do połowy objętości.

Rozdzielone mięso przyprawiamy powstałym sosem.

Pulled pork smakuje najlepiej w świeżej bułce lub domowej, lekko maślanej brioszce. Jako fani ostrości polaliśmy mięso ostrym sosem z chilli, całości ekstazy dopełnił konserwowy ogórek.

Jeśli jesteście dzikimi mięsożercami – koniecznie przygotujcie sobie to rajskie danie.

kanapka idealna

kanapka idealna

Share Button
  • http://Website Krzysztof

    Jesli piec w piekarniku to tez w 90 stopniach ? pod przykryciem rozumiem

    • Smakalajzyt

      Polecam piec 5-6 godzin w 130 stopniach w zamkniętym naczyniu. Zaktualizowałam info w przepisie:)

  • http://www.piegusek1976.blogspot.com piegusek1976

    jestem mięsożercą więc to przepis idealny dla mnie :)

Komentarze

komentarze

Back to Top