Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym z odrobiną chrzanu to doskonały, domowy obiad kojarzący się z dzieciństwem – prawdziwe ukojenie. Delikatny sos, młode ziemniaki i tarta marchew z cytryną – pyszne i całkiem łatwe do przygotowania.
Pulpety w sosie koperkowym przepis:
800 gramów mięsa mielonego wieprzowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
jedna namoczona bułka
1 jajko
vegeta, sól, pieprz
mąka do obtoczenia klopsów
Do sosu:
liście laurowe
ziele angielskie
300 ml kwaśniej śmietany 18%
3 łyżki chrzanu
2 pęczki koperku
kostka rosołowa
sok z cytryny do smaku
jedna mała starta drobno marchew
sól, pieprz do smaku
Pulpety w sosie koperkowym przygotowanie:
Mięso z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, przyprawami, jajkiem i bułką formujemy w średniej wielkości pulpety, następnie obtaczamy je w mące (mąka zagęści sos, ale też ułatwi formowanie klopsów).
Gotujemy wodę z kostką rosołową i przyprawami (ewentualnie bulion) ilość do przykrycia klopsów i gotujemy je około 20 minut.
Następnie dodajemy śmietanę, marchewkę, przyprawy – ewentualnie więcej mąki do zagęszczenia sosu. Obowiązkowo duża ilość koperku i chrzanu. W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki – posypujemy je obficie koprem i kładziemy trochę masła, żeby pięknie błyszczały.
Jako surówkę proponuję startą marchew z odrobiną cytryny. Serwujemy z dużą ilością tego pysznego sosu. Mmmmmm uwielbiam
Dla miłośników podobnych dań z pulpetami w roli głównej polecam aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym.
Pingback: Pulpety w sosie pomidorowym czyli pomysł na pyszny, delikatny obiad.()