Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym 4.21/5 (84.21%) 19 głos[ów]

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym z odrobiną chrzanu to doskonały, domowy obiad kojarzący się z dzieciństwem – prawdziwe ukojenie. Delikatny sos, młode ziemniaki i tarta marchew z cytryną – pyszne i całkiem łatwe do przygotowania.

Pulpety w sosie koperkowym przepis:

800 gramów mięsa mielonego wieprzowego

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

jedna namoczona bułka

1 jajko

vegeta, sól, pieprz

mąka do obtoczenia klopsów

Do sosu:

liście laurowe

ziele angielskie

300 ml kwaśniej śmietany 18%

3 łyżki chrzanu

2 pęczki koperku

kostka rosołowa

sok z cytryny do smaku

jedna mała starta drobno marchew

sól, pieprz do smaku

Pulpety w sosie koperkowym przygotowanie:

Mięso z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, przyprawami, jajkiem i bułką formujemy w średniej wielkości pulpety, następnie obtaczamy je w mące (mąka zagęści sos, ale też ułatwi formowanie klopsów).

Gotujemy wodę z kostką rosołową i przyprawami (ewentualnie bulion) ilość do przykrycia klopsów i gotujemy je około 20 minut.

Następnie dodajemy śmietanę, marchewkę, przyprawy – ewentualnie więcej mąki do zagęszczenia sosu. Obowiązkowo duża ilość koperku i chrzanu. W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki – posypujemy je obficie koprem i kładziemy trochę masła, żeby pięknie błyszczały.

Jako surówkę proponuję startą marchew z odrobiną cytryny. Serwujemy z dużą ilością tego pysznego sosu. Mmmmmm uwielbiam :)

Dla miłośników podobnych dań z pulpetami w roli głównej polecam aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top