Puree ziemniaczane z bazylią

Oceń ten przepis

Puree ziemniaczane z bazylią

Puree bazyliowe z ziemniaków to idealny dodatek do dań z ryb – smażony łosoś, pstrąg czy każda inna ryba będą jeszcze smaczniejsze w towarzystwie tego delikatnego, aromatycznego dodatku. Bazyliowe puree jest banalnie proste w przygotowaniu – najważniejszy składnik to świeża bazylia – najlepiej porządna garść liści wraz z łodyżkami, trochę oliwy i opcjonalnie ząbek czosnku dla wszystkich, którzy lubią podostrzyć smak dań. Sól do doprawienia i mamy pyszny, oryginalny dodatek z ziemniaków.

Puree ziemniaczane z bazylią składniki:

600 gramów ziemniaków

pół pęczka/doniczki bazylii (co najmniej) – chodzi o standardową sadzonkę z marketu

1 mały ząbek czosnku

kilka łyżek oliwy

sól lub vegeta

Puree ziemniaczane z bazylią przepis:

Ziemniaki obrać i ugotować z solą. Następnie odlać je i postawić na gaz, żeby trochę je podsuszyć – w żadnym wypadku nie można ich przypalić – trzeba pozbyć się nadmiaru wody – dzięki temu puree będzie miało idealną konsystencję.

W blenderze lub moździerzu dokładnie zmielić bazylię z oliwą i czosnkiem.

Pastę bazyliową utłuc z ziemniakami tłuczkiem, w razie potrzeby dosolić i dodać oliwy. Ziemniaki powinny być gładkie i zielone. Jeśli lubicie bardziej treściwe puree nie zaszkodzi trochę kwaśnej śmietany – owszem będzie cięższe, ale za to jeszcze bardziej kremowe.

Koniecznie zostawcie kilka gałązek bazylii do ozdoby, pięknie podkreślą kolor tego niecodziennego dodatku ziemniaczanego.

Takie puree można też zapiec np. w kształcie różyczek w piekarniku – będzie spektakularnie.

pieczony pstrąg teczowy

różyczki z puree bazyliowego

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top