Quesadilla

Quesadilla 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Quesadilla

Quesadilla przepis na pyszną, meksykańską przekąskę w kukurydzianej lub mącznej tortilli z dodatkiem warzyw, łatwo topiącego się sera i opcjonalnie mięsem. Ja przygotowałam quesadillę z kurczakiem doprawionym chili, kuminem, pieprzem cayenne, solą i odrobiną czosnku. Dodałam paprykę, cebulę i cukinię, można dodać też kukurydzę lub czerwoną fasolę – danie będzie bardziej sycące. Jako dodatek doskonale sprawdzi się guacamole, gęsta śmietana lub sos czosnkowy.

Quesadilla składniki:

6 placków tortilla

400 gramów piersi z kurczaka

1 cukinia

2 czerwone papryki (mogą być też np. żółte)

1 cebula

150 gramów żółtego, topliwego sera

opcjonalnie: kukurydza i czerwona fasola z puszki

sól

pieprz

pieprz cayenne lub chili

1 łyżeczka kuminu (najlepiej nasiona utarte w moździerzu)

1 ząbek czosnku

1 kostka rosołowa utarta z łyżką oleju

Quesadilla przepis przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę.

Najpierw rozetrzeć kostkę rosołową w oleju, następnie polać marynatą mięso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte nasiona kuminu, chili, pieprz cayenne i sól do smaku.

Zamarynowane mięso usmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni.

Cebulę pokrojoną w kostkę smażyć na tej samej patelni co mięso, dodać cukinię i paprykę pokrojone w plastry smażyć do uzyskania miękkości warzyw (ale nie za długo). Można podlać warzywa sokiem pozostałym po smażeniu kurczaka.

Na połowie okrągłej tortilli rozłożyć mięso i warzywa, następnie posypać serem. Złożyć placek na pół i podsmażyć na suchej, teflonowej patelni z każdej ze stron. Ser powinien się roztopić i połączyć wszystkie składniki.

Pokroić placek na trójkąty i jeść z sosem guacamole, pomidorową salsą, śmietaną lub sosem czosnkowym.

quesadilla

quesadilla

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top