Quinoa
Quinoa czyli komosa ryżowa to pożywna i bardzo zdrowa roślina. Komosa ryżowa zyskała miano super jedzenia ze względu na zawartość witamin, mikroelementów i białka, może bowiem z powodzeniem zastąpić mięso. Quinoa to pradawne pożywienie Inków i Azteków – uprawiana od 5 tys. lat komosa obniża cholesterol, poziom cukru i reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Oprócz tego jest pyszna i lekka. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak quinoa w połączeniu z awokado, kolendrą, kaparami i cebulą to przepyszna witaminowa bomba. Polecam delikatną sałatkę z komosy i awokado.

quinoa
Quiona z awokado sałatka składniki:
100 gramów komosy ryżowej
1 dojrzałe awokado
1 mała cebula
2 łyżki kaparów
garść liści kolendry
sok z 1/3 limonki lub cytryny
sól, pieprz i oliwa
Quiona z awokado sałatka przygotowanie:
Jak gotować komosę ryżową?
Komosę wypłukać porządnie na sitku – zmyjemy gorzki posmak. Przełożyć quinoę do garnka i zalać zimną wodą – potrzeba 2 razy więcej wody niż ziaren. Gotować z odrobiną soli do lekkiej miękkości – ja bardzo uważam, żeby nie rozgotować – powinna być delikatnie chrupiąca i się nie kleić. Komosa jest gotowa gdy zaczyna robić się lekko przezroczysta z widocznymi białymi kiełkami. Jeśli jest twarda – dolejcie wody i gotujcie dalej – jeśli jest gotowa przed wchłonięciem całej wody – odlejcie ją na sitku.
Sałatka z komosy ryżowej przygotowanie:
Ugotowaną komosę polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszać – chodzi o ładne rozdzielenie ziaren.
Cebulę drobno posiekać.
Awokado obrać i pokroić lub przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Natychmiast skropić sokiem z limonki (ewentualnie cytryny, żeby nie ściemniało).
Kapary odlać i dodać do sałatki. Posolić, dodać pieprzu. Posypać liśćmi kolendry lub pietruszki.
Skropić sokiem z limonki do smaku.
Taka sałatka to idealne danie na lekką kolację czy obiad do pracy. Pycha.

sałatka z komosy