Ramen

Ramen 4.83/5 (96.67%) 6 głos[ów]

Ramen

Ramen przepis na wspaniały japoński rosół z masą aromatycznych dodatków. Ramen to klarowny, delikatny, słodko-słony długo gotowany rosół. Sekretem jest dodanie długo redukowanej cebuli z sosem sojowym i ryżowym winem, która dodaje koloru i lekkiej słodyczy tej rozgrzewającej zupie. Uwielbiam ramen ze jego delikatność, która w kontraście z chrupiącymi i wyrazistymi dodatkami gra jak mało co.

Ramen składniki:

2 spore kawałki wołowiny z kością (warto zostawić kawałek surowego antrykotu, żeby później dodać go do gorącej zupy)

kilka porcji rosołowych z kurczaka (2-3) lub 10 skrzydełek

3 cebule

1 spora marchew

8 plastrów imbiru

5 ząbków czosnku

6 grzybów shitake (najlepiej suszonych)

pieprz w kulkach

sól do smaku do dodania na koniec gotowania

Przyprawa do dodania na koniec:

10 cebulek dymek (zostawcie szczypior do dodania na surowo do zupy)

100 ml sosu sojowego (najlepiej jasnego japońskiego)

100 ml wina ryżowego, sake lub wytrawnej sherry

50 ml wody

2 płaskie łyżki cukru

kilka kropli oleju sezamowego

szczypta soli

Dodatki do zupy wrzucane do talerza z gorącą zupą:

makaron ramen lub inny dobry makaron (gdy nie mam w domu japońskiego makaronu zdarza mi się użyć nawet spaghetti, dobry będzie też makaron mee)

cieniutko pokrojona miękka wołowina (np. surowy antrykot)

wodorosty wakame (uważajcie z ilością bo wrzucone do gorącej zupy nabierają masy;)

paski wodorostów nori (idealnie podkręcają smak)

szczypior

surowa cebula

jajko na twardo

kiełki fasoli mung

podsmażone grzyby shitake lub np. boczniak (lekka profanacja ale będzie idealnie pasował)

pędy bambusa z puszki, które podkreślą słodycz zupy

kapusta pak-choi

odrobina chilli

olej sezamowy, olej chilli, odrobina proszku dashi (ekspresowy bulion rybny), sos sojowy i oczywiście przyprawa do ramen – duszona cebula z sosem sojowym, winem ryżowym i cukrem.

ramen składniki

ramen składniki

 

Ramen przepis przygotowanie:

Mięso z kośćmi (wołowinę i kurczaka) umyć i zagotować w niewielkiej ilości zimnej wody – pogotować 5 minut, odlać wodę i opłukać mięso. Teraz przystępujemy do właściwego gotowania – zmieniamy wodę, dolewamy około 3 litry zimnej wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut – w międzyczasie tworząc smakową bazę.

Imbir, 2 cebule, rozgnieciony czosnek kroimy w plasterki i powoli dusimy na małym ogniu około 20 minut – chodzi o wydobycie głębi smaku z imbiru i czosnku, słodyczy cebuli bez przypalania. Ważne – minimalny ognień i cierpliwość tutaj zaczyna się tworzyć smak tej magicznej zupy. Podsmażone składniki dodać do zupy i gotować powoli kolejną godzinę.

Następnie dodać marchew i 1 całą cebulę w łupinie, 6 suszonych grzybów shitake i kilka kulek pieprzu.

Gotujemy powoli kolejną godzinę – tak tak ramen to zupa dla cierpliwych. Na koniec można doprawić odrobiną soli. Warto zupę schłodzić i zdjąć cały tłuszcz – ja jestem raczej niecierpliwa i po 3 godzinach gotowania marzę już tylko o wielkiej porcji gorącej zupy.

Sos do przyprawienia zupy:

10 pokrojonych w plastry dymek poddusić na odrobinie oleju, następnie zalać mieszaniną sosu sojowego, wina ryżowego, cukru, soli i odrobiny oleju sezamowego. Całość smażyć do momentu, aż odparuje połowa płynu. Ja dodaję tę przyprawę już do talerza z zupą – ale możecie też wlać ją do bulionu.

Pozostaje już tylko ugotować makaron i jajko, posiekać wołowinę, szczypior, chilli i cebulę, przygotować wakame, nori, kiełki, olej chilli, olej sezamowy i co tam jeszcze lubicie.

Dodatki zależą tylko od Was – można dodać grillowaną pierś z kurczaka, ulubione warzywa i co tylko chcecie.

Udekorować zupę solidną porcją dodatków i rozkoszować się najwspanialszą zupą na świecie.

ramen

ramen

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top