Risotto przepis

Risotto przepis 4.50/5 (90.00%) 10 głos[ów]

Risotto przepis

Risotto przepis – czyli jak zrobić pyszne, oryginalne risotto z cebulą, pieczarkami i groszkiem. Ważne jest użycie odpowiedniego gatunku ryżu – krótkoziarnistego, kleistego ryżu – ja zawsze używam arborio. Jeśli robię risotto na szybko i nie mam akurat bulionu używam wołowej kostki rosołowej (zalewam kostkę gorącą wodą i tak powstałym bulionem stopniowo podlewam ryż). Jeśli wolicie wersję wegetariańską – użyjcie esencjonalnego bulionu z jarzyn. W przygotowaniu risotto ważna jest cierpliwość, powolne dolewanie bulionu do pęczniejącego ryżu to zajęcie bardzo przyjemne, wręcz relaksujące. Uwielbiam mieszać risotto.

Risotto przepis składniki:

Przepis na około 2 porcje

1 średnia cebula

łyżka oliwy z oliwek

pół kieliszka białego wytrawnego wina

2 łyżeczki masła

filiżanka ryżu arborio (albo 2/3 szklanki)

10 średniej wielkości pieczarek

1,5 kubka bulionu wołowego (opcjonalnie z kostki rosołowej)

3 suszone grzyby np. borowiki (żeby nadać bulionowi intensywności)

garść zielonego groszku

szczypta tartego parmezanu

łyżka śmietany 18% lub chlust słodkiej śmietanki

mała gałązka tymianku

natka pietruszki

Risotto przepis przygotowanie:

Do gorącego bulionu wrzucić kilka suszonych grzybów.

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy z oliwek.

Dosypać na patelnię suchy ryż arborio i chwilę smażyć z cebulą, po około 2 minutach całość podlać białym winem i poczekać aż odparuje.

Dodać na patelnię 1 łyżeczkę masła.

Dolać około 60 ml bulionu i powoli mieszać – w risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu – ryż powoli się dogotowuje na patelni uzyskując bardzo przyjemną konsystencję.

Po około 3 minutach redukowania dorzucić pieczarki.

Dolewać stopniowo bulion (ja dolewam za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion około 70 ml bulionu). Czynność powtarzać do momentu zmięknięcia ryżu – pamiętajcie ryż nie ma być rozgotowany, ale musi być miękki i kleisty. Jak poczujecie, że risotto nagle bardziej niż zwykle klei się do łyżki będziecie pewni, że jest gotowe i kremowe).

Po około 10 minutach dorzucić groszek, odrobinę pieprzu i listki tymianku.

Posypać całość parmezanem. Zdjąć całość z gazu, dodać jeszcze łyżeczkę masła i łyżkę śmietany.

Całość posypać natką pietruszki i udekorować gałązką tymianku.

Risotto to delikatne, smaczne i tanie danie. Przygotujecie je w około 25 minut. Pamiętajcie, dolewajcie bulionu stopniowo. Jeśli chodzi o inne składniki to panuje tu pełna dowolność, podstawowe risotto zawiera ryż, masło, cebulę i ser. Ja lubię grzyby a groszku dodaję dla złamania koloru, Wy dodajcie swoje ulubione składniki.

risotto z groszkiem

risotto z groszkiem

 

Share Button
  • http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2014/02/06/risotto-z-kaszy-peczak-z-kurczakiem-i-grzybami/ Człowiek z łyżką

    Wygląda zachęcająco. Polecam spróbować z kaszą pęczak zamiast ryżu. Tez wychodzi smacznie.

Komentarze

komentarze

Back to Top