Risotto z pieczarkami i groszkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Risotto przepis – czyli jak zrobić pyszne, oryginalne risotto z cebulą, pieczarkami i groszkiem. Ważne jest użycie odpowiedniego gatunku ryżu – krótkoziarnistego, kleistego ryżu – ja zawsze używam arborio. Jeśli robię risotto na szybko i nie mam akurat bulionu używam wołowej kostki rosołowej (zalewam kostkę gorącą wodą i tak powstałym bulionem stopniowo podlewam ryż). Jeśli wolicie wersję wegetariańską – użyjcie esencjonalnego bulionu z jarzyn. W przygotowaniu risotto ważna jest cierpliwość, powolne dolewanie bulionu do pęczniejącego ryżu to zajęcie bardzo przyjemne, wręcz relaksujące. Uwielbiam mieszać risotto.

Risotto z pieczarkami i groszkiem – składniki

Przepis na około 2 porcje

  • 1 średnia cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki masła
  • filiżanka ryżu arborio (albo 2/3 szklanki)
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 1,5 kubka bulionu wołowego (opcjonalnie z kostki rosołowej)
  • 3 suszone grzyby np. borowiki (żeby nadać bulionowi intensywności)
  • garść zielonego groszku
  • szczypta tartego parmezanu
  • łyżka śmietany 18% lub chlust słodkiej śmietanki
  • mała gałązka tymianku
  • natka pietruszki

Risotto z pieczarkami i groszkiem – przepis

  1. Do gorącego bulionu wrzucić kilka suszonych grzybów.
  2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy z oliwek.
  3. Dosypać na patelnię suchy ryż arborio i chwilę smażyć z cebulą, po około 2 minutach całość podlać białym winem i poczekać aż odparuje.
  4. Dodać na patelnię 1 łyżeczkę masła.
  5. Dolać około 60 ml bulionu i powoli mieszać – w risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu – ryż powoli się dogotowuje na patelni uzyskując bardzo przyjemną konsystencję.
  6. Po około 3 minutach redukowania dorzucić pieczarki.
  7. Dolewać stopniowo bulion (ja dolewam za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion około 70 ml bulionu). Czynność powtarzać do momentu zmięknięcia ryżu – pamiętajcie ryż nie ma być rozgotowany, ale musi być miękki i kleisty. Jak poczujecie, że risotto nagle bardziej niż zwykle klei się do łyżki będziecie pewni, że jest gotowe i kremowe).
  8. Po około 10 minutach dorzucić groszek, odrobinę pieprzu i listki tymianku.
  9. Posypać całość parmezanem. Zdjąć całość z gazu, dodać jeszcze łyżeczkę masła i łyżkę śmietany.
  10. Całość posypać natką pietruszki i udekorować gałązką tymianku.

Risotto to delikatne, smaczne i tanie danie. Przygotujecie je w około 25 minut. Pamiętajcie, dolewajcie bulionu stopniowo. Jeśli chodzi o inne składniki to panuje tu pełna dowolność, podstawowe risotto zawiera ryż, masło, cebulę i ser. Ja lubię grzyby a groszku dodaję dla złamania koloru, Wy dodajcie swoje ulubione składniki.

risotto z groszkiem
Risotto z pieczarkami i groszkiem
4.5/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. Wygląda zachęcająco. Polecam spróbować z kaszą pęczak zamiast ryżu. Tez wychodzi smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *