Rolada z łososia

Rolada z łososia 3.00/5 (60.00%) 2 głos[ów]

Rolada z łososia

Rolada z łososia to delikatna przekąska idealna na wigilię lub świąteczne obżarstwo (jako alternatywa ciężkich dań) – na tę potrawę zawsze znajdziecie miejsce w brzuchu. Danie jest trochę pracochłonne, ale gwarantuję, że warto. Warto dla smaku, konsystencji i pięknego wyglądu dania.

Rolada z łososia składniki:

Szpinakowy biszkopt:

1 opakowanie mrożonego szpinaku – rozdrobnionego 400-500 g.

4 jajka

2 łyżki mąki

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

200-300 gramów wędzonego łososia (najlepiej cienko pokrojonego)

ok. 200 g. serka śmietankowego np. Philadelphia

odrobina chrzanu do smaku (jeśli lubicie wyraziste dania)

opcjonalnie plastry mango

Rolada z łososia przepis przygotowanie:

Szpinak odmrażać na sitku – żeby pozbyć się nadmiaru wody – na koniec jeszcze warto go odcisnąć.

Ubić na sztywno białka jaj, a żółtka utrzeć z 2 łyżkami mąki, solą, pieprzem i gałką.

Wymieszać żółtka ze szpinakiem, a następnie delikatnie wmieszać do całości ubite białka.

Masę grubości około 1 cm rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Poczekać aż ciasto wystygnie, wyłożyć je na folię spożywczą lub ścierkę.

Serek wymieszać z chrzanem, wysmarować ciasto serkiem, przełożyć plastrami łososia (można oprószyć odrobiną pieprzu). Opcjonalnie dodać cienko pokrojone mango.

Ciasno zwinąć roladę i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny – żeby jej konsystencja lekko stwardniała – łatwiej da się pokroić.

Proponuję serwować roladę z cytryną lub limonkę, doskonale pasuje też prażony sezam, który wzbogaci Wasze doznania przyjemnie chrupiąc.

Danie jest piękne i pyszne.

rolada z łososiem

rolada z łososiem i mango w szpinakowym biszkopcie

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top