Roladki z indyka

Roladki z indyka 3.67/5 (73.33%) 6 głos[ów]

Roladki z indyka

Roladki z indyka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, odrobiną rozmarynu i skórki z cytryny. Składniki oczywiście mogą być dowolne np. nadzienie ze szpinaku i fety z przepisu o pomidorach faszerowanych będzie równie wyśmienite.

Ja postanowiłam zrobić lekkie, delikatne i łatwe w przygotowaniu roladki. Sekretem udanych roladek z drobiowych jest ich lekkie podsmażenie a następnie pieczenie w piekarniku w temperaturze 180 stopni tak żeby nie przesuszyć mięsa. Jednym z trików stosowanym żeby mięso zostało wilgotne jest owinięcie roladek np. boczkiem lub szynką. Patentem na w 100% udane roladki jest zastosowanie termometru – mięso powinno mieć 82 stopnie – będzie idealne.

 

roladki z indyka nadzienie

roladki z indyka nadzienie

Roladki z indyka składniki:

4 kawałki filetu z indyka (na 4 roladki) rozbite dość cienko

ser mozzarella 3/4 standardowej paczki

6 suszonych pomidorów

odrobina świeżego rozmarynu (jeśli nie lubicie bardzo intensywnych ziół możecie użyć np. prowansalskich)

odrobina skórki z cytryny

sól, pieprz, chilli

opcjonalnie plastry boczku, szynki wieprzowej lub parmeńskiej żeby po smażeniu owinąć rolady – polecam tę metodę, żeby zachować wilgotność mięsa i podkręcić smak indyka.

Oliwa do posmarowania roladek z indyka przed smażeniem

Roladki z indyka przygotowanie:

Pierś z indyka pokroić na kawałki wielkości dłoni i porządnie rozbić. Posolić i dodać pieprzu.

Na rozbitą pierś kładziemy kawałki mozzarelli, pokrojone suszone pomidory, kilka listków rozmarynu, chilli i startą skórkę cytryny, która doskonale ożywia każde danie.

Zwinąć roladę, posmarować delikatnie oliwą i położyć na rozgrzaną patelnię. Najlepiej zacząć od podsmażenia łączenia roladki – dzięki temu się nie rozwinie. Mięso rumienimy z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Można owinąć roladę szynką lub boczkiem – będzie jeszcze smaczniejsza.

Żeby nie wysuszyć mięsa najlepiej użyć termometru – idealny indyk ma temperaturę 82 stopni – wbijcie termometr w najgrubsze miejsce mięsa.

roladki z indyka

roladki z indyka

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top