Rosół przepis
Rosół przepis czyli mój przepis na wspaniały rosół, króla zup i klasyczną podstawę zup wszelakich. Rosół to prastara zupa, długo gotowany bulion z mięsa i warzyw – prawie każda kultura jakimś rosołem dysponuje: Japończycy mają Ramen, Wietnamczycy PHO – bazą są zawsze warzywa i mięso. Rosół to zupa kojąca duszę i ciało – rosół przygotowany na przeziębienie czyni cuda, pomaga też na skołatane nerwy, przygotowany przez bliskie nam osoby ma jeszcze skuteczniejsze właściwości. W rosole zaklęta jest miłość. Leczące właściwości rosołu są udowodnione naukowo – nie na darmo nazywany bywa żydowską penicyliną. Uwielbiam tę szlachetną, delikatną, złotą zupę. Ważne jest żeby gotować rosół powoli zaczynając od włożenia mięsa do zimnej wody. Ja zazwyczaj przygotowuję rosół drobiowo-wołowy czasem z dodatkiem indyka. Moim zdaniem połączenie kurczaka i wołowiny czyni rosół bardzo aromatycznym.

składniki na rosół
Rosół przepis składniki:
pół kurczaka ewentualnie 2 udka i korpus
kawałek wołowiny około 400 gramów – szponder, pręga, goleń, antrykot
opcjonalnie: skrzydło lub szyja z indyka, kości wołowe
włoszczyzna:
pół dużego selera
3 marchwie
2 pietruszki (korzenie)
1 średni por
kilka liści kapusty
1 cebula – uprzednio opalona lub podpieczona w piekarniku
sporo natki pietruszki
6 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu w kulkach
sporo soli
Rosół przepis przygotowanie:
Umyć mięso i włożyć je do zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Nie należy przykrywać rosołu całkowicie pokrywką bo może stać się mętny – można przykryć pokrywką zostawiając dopływ powietrza do garnka.
Włożyć cebulę na jakieś 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni aż stanie się ciemnobrązowa.
Po 40 minutach zdjąć szumy z zupy i dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Następnie dodać warzywa – ja dodaję wszystkie warzywa obrane i umyte w całości.
Dalej gotować na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Jakieś 40 minut przed końcem gotowania rosół można posolić i dodać trochę mielonego, czarnego pieprzu do smaku.
Można gotować makaron do rosołu lub zrobić go własnoręcznie – nie ma nic lepszego niż domowy rosół z domowym makaronem- danie kojące i cudowne jak żadne inne.
Ja serwuję rosół z kawałkami marchewki, makaronem, kawałkami mięsa i sporą szczyptą natki pietruszki. Wołowinę z rosołu zazwyczaj podjadam z solą i chlebem – proste i pyszne. Jeśli wyjdzie zbyt tłusty zchłódźcie go przez noc i zdejmijcie tłuszcz gdy stężeje. Rosół dobrze jest zamrozić w kilku małych pojemnikach i mieć w pogotowiu jako dodatek do sosów i zup. Esencjonalny rosół jest doskonałym bulionem i bazą wszystkich zup np. barszczu ukraińskiego

rosół przepis
Pingback: Barszcz ukraiński to doskonała, aromatyczna zupa z burakami, fasolą()
Pingback: Zupa pomidorowa z makaronem na bulionie i soku pomidorowym jest zdrowa()
Pingback: Zupa ogórkowa przepis na pyszną zupę z podsmażonymi ogórkami i koprem()
Pingback: Rosół z gęsi przepis na zdrowy, delikatny i chudy rosół na gęsi()
Pingback: Flaki przepis na tradycyjne wołowe flaczki z majerankiem i papryką()
Pingback: Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to znane weselne danie.()
Pingback: Zupa pieczarkowa ze śmietaną, ziemniakami i kwaśną śmietaną - prosta()