Rosół z pieczonego kurczaka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Rosół z pieczonego kurczaka – czyż nie brzmi dziwnie? Owszem zupa na pozór wydaje się dziwna, ale ja dzielny badacz dziwnych dań, zainspirowana zupką chińską o smaku pieczonego kurczaka (tak, tak raz na jakiś czas zjadam zupkę chińską) postanowiłam sprawdzić czy naturalna zupa będzie smaczna – i wiecie co? Była pyszna.

Nigella Lawson w swoich programach zawsze zamraża resztki pieczonego kurczaka na bulion. U nas też często zostaje nie do końca obrany, pieczony kurczak – to idealna okazja do mięsnego recyklingu i ugotowania na nim aromatycznej zupy w lekko chińskim stylu.

Rosół z pieczonego kurczaka – składniki:

  • Pozostałości pieczonego kurczaka (kości i np. 1 udko, kawałek piersi lub co tam Wam zostało)
  • marchew, por, seler
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól,
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypior lub kolendra (lub pietruszka)
  • 1 czerwona cebula – do dodania na surowo
  • odrobina chilli
  • sok z 1/4 limonki
  • makaron ryżowy

Rosół z pieczonego kurczaka – przepis:

  1. Mięso pieczonego kurczaka (i oczywiście kości – te mają najwięcej aromatu) zalać 2 litrami wody i pogotować 20 minut, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
  2. Następnie wrzucić warzywa i gotować 30 minut.
  3. Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym.
  4. W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy (lub sojowy) i zalać go zupą.
  5. Mięso kurczaka można oddzielić od kości i dodać do zupy.
  6. Posypać chilli, liśćmi kolendry i piórkami czerwonej cebuli. Skropić sokiem z limonki, dzięki temu zupa nabierze wyrazistego smaku.

Zupa jest pyszna, tania i zupełnie inna niż wszystkie zupy, które jedliście wcześniej.

4.8/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *