Rosół z pieczonego kurczaka

Rosół z pieczonego kurczaka 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Rosół z pieczonego kurczaka

Rosół z pieczonego kurczaka – czyż nie brzmi dziwnie? Owszem zupa na pozór wydaje się dziwna, ale ja dzielny badacz dziwnych dań, zainspirowana zupką chińską o smaku pieczonego kurczaka (tak, tak raz na jakiś czas zjadam zupkę chińską) postanowiłam sprawdzić czy naturalna zupa będzie smaczna – i wiecie co? Była pyszna.

Nigella Lawson w swoich programach zawsze zamraża resztki pieczonego kurczaka na bulion. U nas też często zostaje nie do końca obrany, pieczony kurczak – to idealna okazja do mięsnego recyklingu i ugotowania na nim aromatycznej zupy w lekko chińskim stylu.

Rosół z pieczonego kurczaka składniki:

Pozostałości pieczonego kurczaka (kości i np. 1 udko, kawałek piersi lub co tam Wam zostało)

marchew, por, seler

liść laurowy, ziele angielskie

sól,

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

szczypior lub kolendra (lub pietruszka)

1 czerwona cebula – do dodania na surowo

odrobina chilli

sok z 1/4 limonki

makaron ryżowy

Rosół z pieczonego kurczaka przepis:

Mięso pieczonego kurczaka (i oczywiście kości – te mają najwięcej aromatu) zalać 2 litrami wody i pogotować 20 minut, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.

Następnie wrzucić warzywa i gotować 30 minut.

Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym.

W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy (lub sojowy) i zalać go zupą.

Mięso kurczaka można oddzielić od kości i dodać do zupy.

Posypać chilli, liśćmi kolendry i piórkami czerwonej cebuli. Skropić sokiem z limonki, dzięki temu zupa nabierze wyrazistego smaku.

Zupa jest pyszna, tania i zupełnie inna niż wszystkie zupy, które jedliście wcześniej.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top