Rosół z pieczonego kurczaka
Rosół z pieczonego kurczaka – czyż nie brzmi dziwnie? Owszem zupa na pozór wydaje się dziwna, ale ja dzielny badacz dziwnych dań, zainspirowana zupką chińską o smaku pieczonego kurczaka (tak, tak raz na jakiś czas zjadam zupkę chińską) postanowiłam sprawdzić czy naturalna zupa będzie smaczna – i wiecie co? Była pyszna.
Nigella Lawson w swoich programach zawsze zamraża resztki pieczonego kurczaka na bulion. U nas też często zostaje nie do końca obrany, pieczony kurczak – to idealna okazja do mięsnego recyklingu i ugotowania na nim aromatycznej zupy w lekko chińskim stylu.
Rosół z pieczonego kurczaka składniki:
Pozostałości pieczonego kurczaka (kości i np. 1 udko, kawałek piersi lub co tam Wam zostało)
marchew, por, seler
liść laurowy, ziele angielskie
sól,
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypior lub kolendra (lub pietruszka)
1 czerwona cebula – do dodania na surowo
odrobina chilli
sok z 1/4 limonki
makaron ryżowy
Rosół z pieczonego kurczaka przepis:
Mięso pieczonego kurczaka (i oczywiście kości – te mają najwięcej aromatu) zalać 2 litrami wody i pogotować 20 minut, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
Następnie wrzucić warzywa i gotować 30 minut.
Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym.
W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy (lub sojowy) i zalać go zupą.
Mięso kurczaka można oddzielić od kości i dodać do zupy.
Posypać chilli, liśćmi kolendry i piórkami czerwonej cebuli. Skropić sokiem z limonki, dzięki temu zupa nabierze wyrazistego smaku.
Zupa jest pyszna, tania i zupełnie inna niż wszystkie zupy, które jedliście wcześniej.
Pingback: Rosół z pieczonego kurczaka wspaniała zupa pieczonego kurczaka | kuchnia-zdrowie()