Ryba po grecku

Ryba po grecku 2.89/5 (57.78%) 9 głos[ów]

Ryba po grecku

Ryba po grecku przepis na tradycyjne danie wigilijne i nie tylko. Ryba po grecku to proste i smaczne danie. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Użyłam dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie pasował. Jeśli chcecie przygotować rybę po grecku na szybko użyjcie mrożonej włoszczyzny – zaoszczędzicie sporo czasu, a smak będzie bardzo podobny do wersji z tradycyjnie tartą włoszczyzną. Nie zapomnijcie dodać podsmażonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego.

Ryba po grecku składniki:

kilogram filetów z białej ryby (dorsz, morszczuk lub mintaj)

mąka, sól, pieprz do smażenia ryby

1 duża cebula

4 duże marchwie

2 korzenie pietruszki

por

kawałek selera

opcjonalnie około 700 gramów mrożonej włoszczyzny pociętej w paski

150 gramów przecieru pomidorowego

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka i odrobina cukru dla przełamania kwaskowatości przecieru pomidorowego, opcjonalnie odrobina vegety i trochę soku z cytryny

dorsz smażony

dorsz smażony

 

Ryba po grecku przepis przygotowanie:

Filet ryby umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam dorsza ze skórą, ponieważ uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę. Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju, następnie dodać włoszczyznę pokrojoną lub startą na tarce, opcjonalnie mrożoną – w wersji na szybko. Smażyć, aż warzywa zmiękną – można delikatnie podlewać je wodą, żeby się nie przypaliły.

Dodać na patelnię ziele angielskie i kilka liści laurowych, dusić powoli warzywa, doprawić solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki.

Do miękkich warzyw dodać 6 łyżek przecieru pomidorowych i powoli dusić przez około 10 minut – jeśli macie kwaśny przecier – zrównoważcie go odrobiną cukru.

Na filety rybne rozłożyć warzywny sos i jeść z apetytem, zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje fantastycznie.

ryba po grecku

ryba po grecku

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top