Ryba smażona – chrupiąca i pyszna

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ryba smażona – najprostszy sposób przyrządzania, ryba jest chrupiąca, soczysta i zawsze wychodzi idealnie.

Świeżą rybę patroszymy, usuwamy łuski przy pomocy noża, następnie myjemy ją i osuszamy. Z filetami nie trzeba tak się “bawić” (wiadomo). Jeśli macie mrożone filety trzeba je najpierw odmrozić – najlepiej pozostawić je na noc w lodówce – powolne rozmrażanie zachowa sprężystą konsytencję ryby.

Ryba smażona – składniki

  • oczywiście ryba: dorsz, mintaj, morszczuk, flądra, łosoś czy inna Wasza ulubiona
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ryba smażona – przepis

  1. Rybę osuszamy, lekko solimy i obtaczamy w mące.
  2. Na rozgrzany olej, wkładamy, rybę, nie przykrywamy jej (bo nie będzie chrupiąca).
  3. Rybę smażymy na ostrym ogniu jedną minutę, po minucie płomień zmniejszamy i smażymy dwie minuty. Obracamy rybę i smażymy  z drugiej strony, na ostrym ogniu jedną minutę,po minucie płomień zmniejszamy i smażymy dwie minuty.
  4. Ryba smażona obtoczona tylko mąką zachowuje naturalny smak i aromat.

Dodatek do smażonej ryby

Do smażonej ryby np.dorsza, mintaja i innych białych ryb przygotowuję dużo smażonej cebuli. Cebulę kroję w piórka, wrzucam na gorący olej (ciągle mieszając), kiedy cebula nabierze złotawo-brązowego koloru wlewam do niej gorącej wody i doprawiam vegetą do smaku.

Mieszam i przykrywam pokrywką. Kiedy cebula jest wystarczająco miękka, zagęszczam odrobiną mąki, a na sam koniec dodaję kilka kropel octu (można soku z cytryny, lub kwasku cytrynowego).

Ziemniaki, ryba smażona oraz cebulka to bardzo smaczna potrawa dla wszystkich, na każdą porę roku  i na każdą okazję.

Radzę wszystkim spróbować; smacznie, szybko, tanio i co najważniejsze zdrowo.

Po tak usmażonej rybie każdy czuje sie lekko i najedzony.

Nie potrzeba żadnych surówek, choć kiszona kapusta będzie pasowała jak nic innego.

4.9/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *