Ryba smażona

Ryba smażona 5.00/5 (100.00%) 7 głos[ów]

Ryba smażona

Ryba smażona – najprostszy sposób przyrządzania, ryba jest chrupiąca, soczysta i zawsze wychodzi idealnie.

Świeżą rybę patroszymy, usuwamy łuski przy pomocy noża, następnie myjemy ją i osuszamy. Z filetami nie trzeba tak się „bawić” (wiadomo). Jeśli macie mrożone filety trzeba je najpierw odmrozić – najlepiej pozostawić je na noc w lodówce – powolne rozmrażanie zachowa sprężystą konsytencję ryby.

Ryba smażona składniki:

oczywiście ryba: dorsz, mintaj, morszczuk, flądra, łosoś czy inna Wasza ulubiona

mąka pszenna

sól, pieprz

olej do smażenia

Ryba smażona przepis przygotowanie:

Rybę osuszamy, lekko solimy i obtaczamy w mące.

Na rozgrzany olej, wkładamy, rybę, nie przykrywamy jej (bo nie będzie chrupiąca).

Rybę smażymy na ostrym ogniu jedną minutę, po minucie płomień zmniejszamy i smażymy dwie minuty. Obracamy rybę i smażymy  z drugiej strony, na ostrym ogniu jedną minutę,po minucie płomień zmniejszamy i smażymy dwie minuty.

Ryba smażona obtoczona tylko mąką zachowuje naturalny smak i aromat.

Dodatek do ryby:

Do smażonej ryby np.dorsza, mintaja i innych białych ryb przygotowuję dużo smażonej cebuli.

Cebulę kroję w piórka, wrzucam na gorący olej (ciągle mieszając), kiedy cebula nabierze złotawo-brązowego koloru wlewam do niej gorącej wody i doprawiam vegetą do smaku.

Mieszam i przykrywam pokrywką. Kiedy cebula jest wystarczająco miękka, zagęszczam odrobiną mąki, a na sam koniec dodaję kilka kropel octu (można soku z cytryny, lub kwasku cytrynowego).

Ziemniaki, ryba smażona oraz cebulka to bardzo smaczna potrawa dla wszystkich, na każdą porę roku  i na każdą okazję.

Radzę wszystkim spróbować; smacznie, szybko, tanio i co najważniejsze zdrowo.

Po tak usmażonej rybie każdy czuje sie lekko i najedzony.

Nie potrzeba żadnych surówek, choć kiszona kapusta będzie pasowała jak nic innego.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top