Ryba w zalewie
Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Danie to jest wyraziste i bardzo smaczne. Doskonale pasuje na wigilię czy jako sylwestrowa przekąska. To jedno z dań ekspresowych jeśli chodzi o czas znikania ze stołu. Pomysłodawczynią i wykonawcą wigilijnej ryby w zalewie jest Kamila, goście byli oczarowani.
Ryba w zalewie składniki:
7 filetów rybnych np. mintaj, dorsz, sola
sól i pieprz
10 ogórków konserwowych
6 plastrów marynowanej papryki
Ciasto naleśnikowe:
1 jajko
mąka
mleko
Zalewa:
2 szklanki wody
8 łyżek octu
2 łyżki cukru
6 łyżek ketchupu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Ryba w zalewie przepis przygotowanie:
Rybę należy osolić i oprószyć pieprzem, następnie zanurzyć w gęstym cieście naleśnikowym i usmażyć na odrobinie oleju na złocisty kolor.
Paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę.
Zagotować wodę na zalewę, dodać ocet, cukier, sól, keczup i odrobinę koncentratu pomidorowego. Pogotować zalewę około 15 minut – aż smaki się połączą.
Usmażoną rybę ułożyć ciasno w naczyniu i posypać pokrojoną w kostkę papryką konserwową i ogórkiem konserwowym (można układać warstwami).
Wszystko zalać gotującą się zalewą.
Ryba w zalewie jest wyrazista i delikatna zarazem, grube filety dorsza w cieście naleśnikowym, które są delikatne zostały przełamane ostrymi korniszonami i marynowaną papryką. Do tego aromatyczna octowa zalewa. Cudowne danie.

ryba w zalewie