Sałatka caprese
Sałatka caprese – szybka i pyszna przekąska idealna na upalne lato. Caprese to mozzarella z pomidorami, oliwą i odrobiną bazylii, ja czasem polewam tę sałatkę odrobiną pesto. Najważniejsze w sałatce caprese są dobre, słodkie i dojrzałe pomidory – to one tworzą smak, soczystość i aromat. Jeśli z nieba leje się żar, Wam nic się nie chce, a jednak jesteście głodni – wybierzcie to danie – przygotujecie je w 2 minuty, zjecie zdrowo, smacznie i lekko. Jeśli chcecie najeść się bardziej możecie zgrillować pieczywo natarte odrobiną czosnku – takie grzanki idealnie pasują do caprese.
Sałatka caprese przepis składniki:
1 mozzarella
2 duże dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek
do ozdoby: kilka oliwek i trochę pesto
Sałatka caprese przepis przygotowanie:
Pomidory umyć i opcjonalnie sparzyć i obrać ze skóry – sałatka będzie jeszcze delikatniejsza.
Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry o podobnej grubości.
Poprzekładać plastry mozzarelli pomidorami, polać oliwą, opcjonalnie posolić i dodać pieprzu – ja nie lubię solonych pomidorów i nigdy nie solę caprese – wiem, że większość osób jednak woli soloną – dlatego pozwalam ją posolić
Położyć kilka liści bazylii i ewentualnie kilka oliwek. Można polać też sałatkę bazyliowym pesto – będzie jeszcze bardziej aromatycznie.
Jeśli chcecie przygotować tę sałatkę na imprezę, żeby łatwo można było ją jeść nadziejcie pomidory koktajlowe i kulki z mozzarelli na patyczki do szaszłyków – całość skropcie pesto bazyliowym i bawcie się dobrze.

szaszłyki caprese