Sałatka caprese z pesto

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Sałatka caprese – szybka i pyszna przekąska idealna na upalne lato. Caprese to mozzarella z pomidorami, oliwą i odrobiną bazylii, ja czasem polewam tę sałatkę odrobiną pesto. Najważniejsze w sałatce caprese są dobre, słodkie i dojrzałe pomidory – to one tworzą smak, soczystość i aromat. Jeśli z nieba leje się żar, Wam nic się nie chce, a jednak jesteście głodni – wybierzcie to danie – przygotujecie je w 2 minuty, zjecie zdrowo, smacznie i lekko. Jeśli chcecie najeść się bardziej możecie zgrillować pieczywo natarte odrobiną czosnku – takie grzanki idealnie pasują do caprese.

Sałatka caprese – składniki

  • 1 mozzarella
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • do ozdoby: kilka oliwek i trochę pesto

Sałatka caprese – przepis

  1. Pomidory umyć i opcjonalnie sparzyć i obrać ze skóry – sałatka będzie jeszcze delikatniejsza.
  2. Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry o podobnej grubości.
  3. Poprzekładać plastry mozzarelli pomidorami, polać oliwą, opcjonalnie posolić i dodać pieprzu – ja nie lubię solonych pomidorów i nigdy nie solę caprese – wiem, że większość osób jednak woli soloną – dlatego pozwalam ją posolić 😉
  4. Położyć kilka liści bazylii i ewentualnie kilka oliwek. Można polać też sałatkę bazyliowym pesto – będzie jeszcze bardziej aromatycznie.

Jeśli chcecie przygotować tę sałatkę na imprezę, żeby łatwo można było ją jeść nadziejcie pomidory koktajlowe i kulki z mozzarelli na patyczki do szaszłyków – całość skropcie pesto bazyliowym i bawcie się dobrze.

szaszłyki caprese
Szaszłyki z sałatki caprese
4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *