Sałatka grecka
Sałatka grecka przepis czyli jak zrobić prostą, aromatyczną i oryginalną grecką sałatkę. Grecka sałatka zawiera 5 składników i oliwę, nie dajcie zwieść się sałatkom greckim z sałatą, grzankami lub papryką bo w Grecji takiej nie dostaniecie. Ja pamiętam z Grecji prostą, lekką, ale grubo krojoną (jakby od niechcenia) najpyszniejszą grecką sałatkę – wykonana była z dobrych, świeżych składników – prawdziwej fety, wybornych oliwek a przede wszystkim z wyśmienitą świeżą oliwą. Nie zapominajmy też, że jedzona w nadmorskiej tawernie smakuje jeszcze lepiej (albo tak nam się wtedy wydaje).
Ja przygotowałam grubo ciosaną wersję, ale Karol uparł się na bardziej spolszczoną formę greckiej sałatki – składniki są te same, ale podane w inny sposób. Głosujcie którą wolicie w komentarzach;)
Sałatka grecka składniki:
4 pomidory
1 ogórek szklarniowy
mały słoik czarnych oliwek – bez żadnego nadzienia
1 czerwona cebula
kostka oryginalnego sera feta
Składniki na vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
łyżeczka cukru
opcjonalnie łyżeczka octu winnego
sól, pieprz
Sałatka grecka przepis przygotowanie:
Pomidory kroimy na średnie kawałki, ogórka w plasterki oraz cebulę w pół księżyce. Przekładamy warzywa do miski i dodajemy całe odsączone oliwki oraz ser feta pokrojony w kostkę lub plastry – jeśli wolicie wersję rustykalną. W kubeczku przygotowujemy vinaigrette dodając wszystkie składniki i mieszając energicznie. Odstawiamy sos na 5 minut, aby wszystkie składniki się połączyły i sos nabrał smaku. Sałatkę polewamy sosem i jemy. Opcjonalnie w wersji Karola możecie wymieszać wszystkie składniki – ja wolę sałatki nie mieszane. Smacznego!

sałatka grecka wersja Karola