Sałatka nicejska
Sałatka nicejska przepis czyli jak przygotować, pyszną, delikatną i niesamowicie zdrową sałatkę. Sałatka nicejska zawiera tuńczyka – ja użyłam świeżego i usmażyłam go delikatnie – żeby był lekko surowy w środku. Możecie użyć też tuńczyka z puszki – dzięki temu przygotujecie tę sałatkę znacznie szybciej np. biegnąc do pracy. Sałatka wyszła pysznie dzięki idealnemu sosowi vinaigrette z musztardą, octem winnym i oliwą. Jajka do sałatki ugotowane zostały na pół twardo, moim zdaniem to najlepsza forma gotowania jajek do sałatki – nie są zbyt suche i ładniej wyglądają. Nie zapomnijcie o kilku filecikach anchovies lub polskich, tańszych sardelach o równie głębokim smaku.
Sałatka nicejska składniki:
Sałata rzymska lub lodowa
2 pomidory
150 gramów fasolki szparagowej lekko podgotowanej
Stek z tuńczyka lub kawałki tuńczyka z puszki
kilka filecików anchovies
2 jajka
Składniki na vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka francuskiej musztardy z całymi kulkami gorczycy
łyżka dobrej jakości białego octu winnego
1 łyżeczka curku
sól, pieprz
Sos vinaigrette przepis:
W kubku należy energicznie wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.
Sałatka nicejska przepis:
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i blanszujemy – czyli wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku, a następnie odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Dzięki temu nie straci koloru a konsystencja będzie idealna.
Jajka gotujemy na średnio twardo – najlepiej jak żółtko pozostanie lekko płynne.
Myjemy sałatę i rwiemy na kawałki, następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Kroimy jajka na ćwiartki i kładziemy na warzywach. Dodajemy również kilka filecików anchovies oraz pokrojony stek z tuńczyka. Polewamy całość sosem vinaigrette i rozkoszujemy się pysznym smakiem sałatki nicejskiej. Smacznego!

sałatka nicejska
Pingback: Stek z tuńczyka to pyszne, delikatnie danie, smażony około 5 minut()