Sałatka nicejska

Sałatka nicejska 4.00/5 (80.00%) 4 głos[ów]

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska przepis czyli jak przygotować, pyszną, delikatną i niesamowicie zdrową sałatkę. Sałatka nicejska zawiera tuńczyka – ja użyłam świeżego i usmażyłam go delikatnie – żeby był lekko surowy w środku. Możecie użyć też tuńczyka z puszki – dzięki temu przygotujecie tę sałatkę znacznie szybciej np. biegnąc do pracy. Sałatka wyszła pysznie dzięki idealnemu sosowi vinaigrette z musztardą, octem winnym i oliwą. Jajka do sałatki ugotowane zostały na pół twardo, moim zdaniem to najlepsza forma gotowania jajek do sałatki – nie są zbyt suche i ładniej wyglądają. Nie zapomnijcie o kilku filecikach anchovies lub polskich, tańszych sardelach o równie głębokim smaku.

Sałatka nicejska składniki:

Sałata rzymska lub lodowa

2 pomidory

150 gramów fasolki szparagowej lekko podgotowanej

Stek z tuńczyka lub kawałki tuńczyka z puszki

kilka filecików anchovies

2 jajka

Składniki na vinaigrette:

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka francuskiej musztardy z całymi kulkami gorczycy

łyżka dobrej jakości białego octu winnego

1 łyżeczka curku

sól, pieprz

Sos vinaigrette przepis:

W kubku należy energicznie wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Sałatka nicejska przepis:

Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i blanszujemy – czyli wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku, a następnie odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Dzięki temu nie straci koloru a konsystencja będzie idealna.

Jajka gotujemy na średnio twardo – najlepiej jak żółtko pozostanie lekko płynne.

Myjemy sałatę i rwiemy na kawałki, następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Kroimy jajka na ćwiartki i kładziemy na warzywach. Dodajemy również kilka filecików anchovies oraz pokrojony stek z tuńczyka. Polewamy całość sosem vinaigrette i rozkoszujemy się pysznym smakiem sałatki nicejskiej. Smacznego!

sałatka nicejska

sałatka nicejska

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top