Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem czyli delikatne, lekkie i zdrowe danie doskonałe na upalny dzień. Kuskus wystarczy zaparzyć we wrzątku i już po 5 minutach będzie gotowy. Przyprawiłam moją sałatkę kolendrą, miętą, pietruszką, czosnkiem i chilli. Smakowała bardzo świeżo i orzeźwiająco. Nie żałujcie soku z cytryny, soli i dobrej oliwy. Całość przygotujecie w niecałe 15 minut. Idealna, zdrowa przekąska na dzień gorący jak dziś. Możecie użyć innych warzyw, które lubicie – pasuje np. świeży ogórek lub papryka.
Sałatka z kuskusem składniki:
150 gramów suchego kuskusu (zalać wodą lub bulionem pół centymetra powyżej kaszy)
4 pomidory
pół puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pęczek pietruszki
pół pęczka kolendry
20 liści mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
pół drobno posiekanej chilli (opcjonalnie)
Sałatka z kuskusem przepis przygotowanie:
Jak przygotować kuskus? Zalać kuskus wrzątkiem (np. z odrobiną vegety lub kostki rosołowej) lub bulionem np. warzywnym. Następnie przykryć i poczekać 5 minut. Następnie rozmieszać widelcem napęczniały kuskus.
Pokroić drobno czosnek i cebulę oraz pomidory w drobną kostkę. Warzywa dodać do lekko przestygniętej kaszy. Dosypać kukurydzy.
Dodać soli, pieprzu, drobno posiekanej chilli, soku z cytryny – sałatka powinna być lekko kwaśna od cytryny i świeża od aromatu ziół.
Posiekać pietruszkę, kolendrę i miętę – użyjcie spore pęczki dwóch pierwszych ziół i odrobinę mięty. Sałatka ma być mocno zielona i pachnieć aromatycznymi, świeżymi ziołami.
Całość wymieszać i zjadać z apetytem. Taka kuskusowa sałatka zostanie Wam na drugi dzień, zapakujcie ją w pojemnik i weźcie do pracy – aromaty jeszcze lepiej się przegryzą i będzie jeszcze pyszniejsza, a Wy będziecie mieli pyszną przekąskę do pracy. Opcjonalnie jeśli chcecie żeby była bardziej sycąca możecie dodać do niej np. tuńczyka z puszki.