Sałatka z serem pleśniowym i gruszką

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką

Wyrazista sałatka z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, z dodatkiem rukoli, winogron i delikatnego sosu vinaigrette, całość posypana chrupiącymi orzechami włoskimi, które doskonale łączą wszystkie smaki i tekstury tej wytrawnej przekąski.

Gdy nie wiecie na co macie ochotę, po głowie chodzi Wam coś słodkiego – ta sałata będzie idealna. Przyjemnie sycący ser, przełamany aromatem słodkiej gruszki doskonale zaspokoi wszystkich łakomczuchów.

Polecam polewać sosem gotową porcję na talerzu – dzięki temu przekąska zachowa świeży wygląd.

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką składniki:

2 garście rukoli

1 dojrzała gruszka

10 winogron

około 60-70 gramów niebieskiego sera pleśniowego (lub innego Waszego ulubionego)

garść włoskich orzechów

Składniki na sos do sałatki z gruszką i serem:

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

solidna szczypta tymianku i pieprzu oraz sól do smaku

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką przepis:

Gruszkę umyć i obrać, pokroić w długie plastry, jeśli zauważycie, że owoc szybko ciemnieje, można skropić go odrobiną soku z cytryny.

Winogrona umyć, przekroić na połówki wzdłuż i wyjąć pestki.

Umytą i wysuszoną rukolę rozłożyć na talerzu (garść rukoli na porcję wystarczy). Następnie oprószyć rukolę pokruszonym w rękach serem pleśniowym, dodać plastry gruszki i winogrona.

Składniki na sos dokładnie wymieszać np. w zakręconym słoiki i polać sałakę.

Następnie posypać całość orzechami włoskimi. Podawać z kawałkiem podpieczonej bagietki i kieliszkiem wina.

Jeśli orzechy mało chrupią, a gruszka nie jest zbyt słodka można delikatnie opiec te składniki na patelni grillowej, a orzechy podprażyć w piekarniku – będzie jeszcze smaczniej.

sałatka z orzechami włoskimi, serem, rukolą i winogronami

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top