Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

0

Łączny czas:

15 min.

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Francuska

Wyrazista sałatka z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, z dodatkiem rukoli, winogron i delikatnego sosu vinaigrette, całość posypana chrupiącymi orzechami włoskimi, które doskonale łączą wszystkie smaki i tekstury tej wytrawnej przekąski.

Gdy nie wiecie na co macie ochotę, po głowie chodzi Wam coś słodkiego – ta sałata będzie idealna. Przyjemnie sycący ser, przełamany aromatem słodkiej gruszki doskonale zaspokoi wszystkich łakomczuchów.

Polecam polewać sosem gotową porcję na talerzu – dzięki temu przekąska zachowa świeży wygląd.

Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami – składniki

  • 2 garście rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 10 winogron
  • około 60-70 gramów niebieskiego sera pleśniowego (lub innego Waszego ulubionego)
  • garść włoskich orzechów

Składniki na sos do sałatki z gruszką i serem:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • solidna szczypta tymianku i pieprzu oraz sól do smaku

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką – przepis

  1. Gruszkę umyć i obrać, pokroić w długie plastry, jeśli zauważycie, że owoc szybko ciemnieje, można skropić go odrobiną soku z cytryny.
  2. Winogrona umyć, przekroić na połówki wzdłuż i wyjąć pestki.
  3. Umytą i wysuszoną rukolę rozłożyć na talerzu (garść rukoli na porcję wystarczy). Następnie oprószyć rukolę pokruszonym w rękach serem pleśniowym, dodać plastry gruszki i winogrona.
  4. Składniki na sos dokładnie wymieszać np. w zakręconym słoiki i polać sałakę.
  5. Następnie posypać całość orzechami włoskimi. Podawać z kawałkiem podpieczonej bagietki i kieliszkiem wina.
  6. Jeśli orzechy mało chrupią, a gruszka nie jest zbyt słodka można delikatnie opiec te składniki na patelni grillowej, a orzechy podprażyć w piekarniku – będzie jeszcze smaczniej.

sałatka z orzechami włoskimi, serem, rukolą i winogronami

 

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *