Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana czyli wybitnie dobre, tanie i proste danie. Kartoffelsalat to paradoksalnie lekka i zdrowa przekąska. Byłam zdziwiona jej doskonałym smakiem, dawno nie jadłam tak prostego i pysznego dania zarazem. Użyjcie czerwonej cebuli – nie dość, że jest delikatna i smaczna to jeszcze ożywi kolor sałatki ziemniaczanej. Sos winegret na bazie musztardy podkreśla smak ziemniaków – spróbujcie nie pożałujecie. Użyjcie ziemniaków sałatkowych lub innych nierozpadających się odmian – jeśli jednak rozgotujecie ziemniaki jakimś cudem – zróbcie z nich pure i tego dnia odpuśćcie sobie ziemniaczaną sałatkę, gdyż rozgotowane kartofle zrujnują jej cały urok.
Sałatka ziemniaczana składniki:
ziemniaki sałatkowe około 700-900 gramów
około 150 ml bulionu przygotowane z jednej kostki lub intensywnego naturalnego wywaru wołowego, warzywnego lub z kurczaka
średnia czerwona cebula (ewentualnie zwykła gdy nic innego nie macie pod ręką – polecam jednak czerwoną)
4 łyżki białego octu
2-3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
jedna łyżka musztardy
pieprz
szczypiorek do przybrania (opcjonalnie)
Sałatka ziemniaczana przepis:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach około 20-30 min, aż ziemniaki będą ugotowane w środku. To bardzo ważne, żeby ziemniaków nie rozgotować, bo inaczej za bardzo się rozpadną podczas krojenia i mieszania.
Ziemniaki obieramy gdy są jeszcze gorące i kroimy na plasterki grubości około 0,5-1 cm. Przekładamy do dużej miski i zalewamy bulionem, lekko mieszamy i zostawiamy na 3 minuty. Ziemniaki muszą nabrać bulionowego smaku – ale nie rozmoczcie ich zanadto.
W osobnej misce przygotowujemy sos winegret mieszając intensywnie i dokładnie ocet, olej, cukier, pieprz i musztardę.
Ziemniaki polewamy sosem winegret i dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i mieszamy całość delikatnie.
Podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Polecam to proste danie jako przekąskę lub dodatek do innych dań.