Sangria przepis

Sangria przepis 3.93/5 (78.57%) 14 głos[ów]

Sangria przepis

Sangria przepis jak zrobić doskonały poncz na upał. Najlepszą Sangrię piłam w Hiszpanii i w takim stylu przygotowuję mój przepis. Pierwsza najważniejsza kwestia to wino – musi być czerwone i wytrawne – sangria ma być słodka od owoców i cukru a nie od słodkiego, ciężkiego wina. Podstawowe owoce to pomarańcze, cytryny i opcjonalnie słodka mieszanka z puszki zawierająca: ananasa, brzoskwinie, winogrona i gruszkę – dolewam trochę soku z owoców i odrobinę gazowanej wody.

sangria

sangria

Sangria przepis składniki:

pół litra czerwonego wytrawnego wina – ja użyłam hiszpańskiego Cabernet Sauvignon

100 ml brandy (może być też rum lub gin) – nie przesadzajcie z różnorodnością, brandy lub sherry będą idealne

1,5 pomarańczy

1 cytryna

sok z połowy pomarańczy lub odrobina soku z kartonu

100 gramów miksu owoców z puszki i pół szklanki soku z owoców

4 łyżki cukru

pół szklanki wody gazowanej

10 kostek lodu

Sangria przepis przygotowanie:

Owoce pokroić w plasterki przecięte na pół – czyli w półplastry ;)

wino połączyć z brandy w dzbanku, dodać świeże owoce i te z puszki, sok, cukier, wodę sodową i kostki lodu – najlepiej jeśli dacie sangrii jeden dzień na przegryzienie się aromatów, wiadomo nie zawsze jest na to czas i nie ma się co martwić świeża sangria też jest pyszna. To cudowny napój na upały, jest orzeźwiający, owocowy i bardzo smaczny, zróbcie sangrię jeśli robicie imprezę balkonową lub inne plenerowe szaleństwo latem. Pamiętajcie – wino musi być wytrawne – inaczej poncz przyprawi Was o ból głowy – a przecież chodzi tylko o lekki zawrót!

owocowy poncz

owocowy poncz

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top