Schab pieczony

Schab pieczony 4.20/5 (84.00%) 15 głos[ów]

Schab pieczony

Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia. Do schabu z owocami doskonale pasuje majeranek. Uwielbiam soczysty, delikatny schab – żeby był jeszcze bardziej wilgotny do pieczenia wkładam jabłka, które otulają schab i tworzą pyszny sos.

Schab pieczony składniki:

co najmniej kilogram schabu najlepiej z kością (taki ma więcej smaku)

pół paczki suszonych śliwek lub np. moreli (co wolicie – ja wolę śliwki)

sól, pieprz, majeranek

4 kwaśne jabłka

2 cebule

olej do podsmażenia

Schab pieczony przepis przygotowanie:

Mięso umyć i wysuszyć. Długim cienkim nożem wykłuć dziurę przez środek mięsa. Następnie nadziać suszonymi śliwkami – ja stosuję do tego rączkę drewnianej łyżki.

Mięso natrzeć olejem lub oliwą, następnie oprószyć solą, pieprzem i garścią majeranku.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć miso z każdej strony – chodzi o lekkie zrumienienie i zamknięcie porów, żeby cały sok został w mięsie.

Mięso przełożyć do brytfanny lub innego zamykanego naczynia żaroodpornego. Ponownie doprawić solą, pieprzem i solidnie zasypać majerankiem. Następnie obłożyć dookoła ćwiartkami jabłek ze skórą i cebulą pokrojoną na połówki – cebula doda wyrazistego aromatu i lekkiej słodyczy.

Wstawić zamknięte do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Pamiętajcie, żeby przed rozkrojeniem schab odpoczął około 10 minut – dzięki temu nie straci tak pożądanej w schabie soczystości.

Schab serwować z delikatnym jabłkowo-cebulowym sosem.

 

Share Button
  • http://Website kondzio

    Twój komentarztakie miecho jest super na kanapki, np. do rpacy. czasem mi zona zrobi albo kupi taki schab piecozny chyba od henryka kani, najbardziej pozywny jak dla mnie:)

  • http://Website mikka

    Pycha! :)
    Ja ostatnio robiłam takie coś w trochę uproszczonej wersji:
    http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/dania_glowne/schab_pieczony_z_cebula.html

  • Pingback: Schab ze śliwkami lub morelami | Poproszę dokładkę()

  • http://Website Ewa

    Wspaniałe danie, jestem wielkà miłośniczkà faszerowanego schabu !!

  • Ewa

    Wysmienity…..wlasnie dzis podalam go na obiad z knedlami-mieszkam na Bawarii-….sliwki przed faszerowaniem namoczylam na kilka minut w koniaku…..hmm….podsumowujac ..palce lizac pozdrawiam Ewa

Komentarze

komentarze

Back to Top