Schab pieczony
Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia. Do schabu z owocami doskonale pasuje majeranek. Uwielbiam soczysty, delikatny schab – żeby był jeszcze bardziej wilgotny do pieczenia wkładam jabłka, które otulają schab i tworzą pyszny sos.
Schab pieczony składniki:
co najmniej kilogram schabu najlepiej z kością (taki ma więcej smaku)
pół paczki suszonych śliwek lub np. moreli (co wolicie – ja wolę śliwki)
sól, pieprz, majeranek
4 kwaśne jabłka
2 cebule
olej do podsmażenia
Schab pieczony przepis przygotowanie:
Mięso umyć i wysuszyć. Długim cienkim nożem wykłuć dziurę przez środek mięsa. Następnie nadziać suszonymi śliwkami – ja stosuję do tego rączkę drewnianej łyżki.
Mięso natrzeć olejem lub oliwą, następnie oprószyć solą, pieprzem i garścią majeranku.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć miso z każdej strony – chodzi o lekkie zrumienienie i zamknięcie porów, żeby cały sok został w mięsie.
Mięso przełożyć do brytfanny lub innego zamykanego naczynia żaroodpornego. Ponownie doprawić solą, pieprzem i solidnie zasypać majerankiem. Następnie obłożyć dookoła ćwiartkami jabłek ze skórą i cebulą pokrojoną na połówki – cebula doda wyrazistego aromatu i lekkiej słodyczy.
Wstawić zamknięte do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Pamiętajcie, żeby przed rozkrojeniem schab odpoczął około 10 minut – dzięki temu nie straci tak pożądanej w schabie soczystości.
Schab serwować z delikatnym jabłkowo-cebulowym sosem.
Pingback: Schab ze śliwkami lub morelami | Poproszę dokładkę()