Sernik limonkowy

Sernik limonkowy 4.67/5 (93.33%) 3 głos[ów]

Sernik limonkowy

Sernik limonkowy na spodzie z ciasteczek maślanych polany białą czekoladą. Sernik limonkowy – opcjonalnie cytrynowy – smak zależy od owocu, z którego zetrzecie skórkę. To jedno z moich ulubionych ciast – jest banalnie proste i przygotujecie je z łatwością. W dodatku sernik cytrusowy zawsze się udaje. Uwielbiam polać go musem z malin lub truskawek – który cudownie kolorystycznie i smakowo kontrastuje z tym lekkim ciastem. Przepis na mus: truskawkowy mus.

sernik limonkowy z białą czekoladą

sernik limonkowy z białą czekoladą

 Sernik limonkowy składniki:

Spód:

1 opakowanie maślanych ciasteczek i 2 łyżki masła.

Sernik:

1/2 kg zmielonego twarogu (jeśli kupujecie gotowy koniecznie przeczytajcie skład – powinien to być tylko twaróg)

1 opakowanie serka mascarpone – 250 gramów

1 szklanka cukru

skórka z 2 limonek lub cytryn – tylko kolorowa część skórki (bez białego)

4 jajka

1 laska wanilii (ewentualnie aromat waniliowy do smaku)

Polewa:

tabliczka białej czekolady, łyżka masła, opcjonalnie kieliszek wódki – gdyby czekolada się zwarzyła.

 Sernik limonkowy przepis przygotowanie:

Spód:

1 opakowanie ciasteczek pokruszyć w blenderze lub ścierce. Okruchy zagnieść palcami z masłem. Ciasteczkową mieszankę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia (ja używam średniej okrągłej blachy). Całość podpiec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Sernik:

Twaróg mielony i serek mascarpone ubić mikserem lub połączyć w blenderze. Dosypać cukier i mieszać do uzyskania gładkiej masy, dodać skórkę z owoców – zetrzyjcie tylko kolorową warstwę skóry unikając dodania białej części – gdyż ciasto zrobi się gorzkie.

Do masy dodać 4 jajka – dodawać stopniowo po jednym – ciągle mieszając.

Na koniec dodać piękne czarne waniliowe kulki – wydłubane z wnętrza laski. Nadadzą cudowny aromat ciastu i będą się bardzo ładnie mieniły w kremowym serniku.

Masę wylać na podpieczony spód i piec około godziny w 180 stopniach. Sprawdźcie przed wyjęciem czy drewniany patyczek jest suchy.

Przygotujcie się, że ciasto najpierw mocno wyrośnie – a następnie opadnie. I bardzo dobrze, że opadnie – będzie zwarte – o idealnej konsystencji.

Polewa:

Lekko przestudzone ciasto polać polową z rozpuszczonej białej czekolady z odrobiną masła. Ja rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej – czyli kładę blaszaną miskę na garnek z gotującą się wodą – miska nie może dotykać wody. Czasem biała czekolada się warzy – należy natychmiast dolać do czekolady wódki lub innego mocnego alkoholu i energicznie rozmieszać.

Sernik najlepiej smakuje schłodzony, polany odrobiną musu z truskawek.

sernik limonkowy na spodzie z ciasteczek

sernik limonkowy na spodzie z ciasteczek

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top