Sernik
Sernik przepis na tradycyjny, delikatny i puszysty sernik. Sekretem każdego sernika jest dobry twaróg – jeśli nie jesteście fanami samodzielnej walki z mieleniem sera, możecie użyć gotowego mielonego twarogu, ważne jest, żeby w składzie gotowca nie było niczego oprócz twarogu. Sekretem mojego sernika jest cukier waniliowy i odrobina soku z cytryny. Porcja na standardową tortownicę. Puszysty sernik na kruchym spodzie – czy znacie lepszy deser?
Sernik składniki:
1 kg twarogu lub dobrej, mielonej masy twarogowej
4 jajka – osobno żółtka, osobno białka ubite na sztywną pianę
100 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru
cukier waniliowy (2/3 opakowania)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek (opcjonalnie)
rozkruszone herbatniki na spód lub ręcznie robione kruche ciasto wg. przepisu na szarlotkę
Sernik przepis przygotowanie:
Rozkruszyć herbatniki na okruchy i podpiec w piekarniku przez pięć minut w 180 stopniach. Jeśli wolicie możecie sami przygotować kruchy spód według przepisu na kruche ciasto
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub rumie.
Utrzeć cukier z żółtkami na gładką masę, dodać masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy – wymieszać.
Wkropić sok z cytryny.
Stopniowo dodawać masę twarogową, gdy powstanie gładka masa delikatnie wmieszać ubite białka (ze szczyptą cukru – dzięki temu na pewno się ubiją).
Do masy dodać rodzynki i delikatnie je wmieszać, następnie przełożyć masę sernikową na kruchy spód i piec około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Sernik można uznać za gotowy gdy wierzch jest złocisto-brązowy. Jeśli nie chcecie, żeby zbyt mocno opadł potrzymajcie go chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie 20 minut w otwartym – dzięki temu będzie lekki i niesamowicie puszysty.