Skrzydełka przepis
Skrzydełka przepis czyli jak przygotować chrupiące skrzydełka w stylu azjatyckim w 15 minut? Są aromatyczne i pięknie wyglądają. To jeden z moich ulubionych przepisów dla niespodziewanych gości, którzy wpadli z wizytą po północy. Skrzydełka należy umyć i osuszyć, następnie obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć przez 7 minut. Następnie wystarczy stworzyć prosty sos w stylu azjatyckim i podgrzać w nim kawałki kurczaka i oprószyć kolendrą – pycha.
Skrzydełka przepis składniki:
20 skrzydełek z kurczaka
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół litra oleju (smażyć partiami)
Sos do skrzydełek:
3 ząbki czosnku
2 chilli
odrobina sosu rybnego lub sojowego
sok z limonki lub ocet ryżowy (ewentualnie winny)
sól, pieprz najlepiej – syczuański
garść natki kolendry – ewentualnie pietruszki
Skrzydełka przepis przygotowanie:
Skrzydełka umyć i wysuszyć, odkroić lotki – nie będą potrzebne. Skrzydełka przekroić w każdym stawie – tak żeby zostały proste kawałki – takie szybciej się usmażą.
Rozgrzać pół litra oleju w rondlu lub woku.
Skrzydełka oprószyć mąką kukurydzianą, a następnie smażyć około 7 minut – aż zrobią się lekko złotawe. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Sos do pikantnych skrzydełek:
Czosnek i chilli (drobno posiekane) podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać sos sojowy, pieprz syczuański i ocet ryżowy. Doprawiać do smaku (ma być pikantno-kwaśny). Do gorącego sosu wrzucić podsmażone skrzydełka i dokładnie połączyć z sosem.
Wyjąć na talerz, oprószyć kolendrą i pokropić sokiem z limonki.
Pyszne, szybki i w dodatku bezglutenowe danie gotowe. Skrzydełka są chrupiące z zewnątrz i bardzo soczyste w środku.