Skrzydła z kaczki

Skrzydła z kaczki 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Skrzydła z kaczki

Bardzo lubię mięsa marynowane w stylu azjatyckim, skrzydła z kaczki są bardzo prostym daniem, które można doprawić w bardzo aromatyczny sposób. W poszukiwaniu idealnych skrzydełek z kaczki trafiłam na pewną azjatycką inspirację na slodkowasna.pl – kacze nogi w imbirze. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła – zamiast miodu jest u mnie mirin i zrezygnowałam z oleju sezamowego na rzecz przyprawy pięć smaków – króluje imbir, sos sojowy i czosnek. Wyszło pysznie, szybki i prosto.

Azjatyckie kacze skrzydełka składniki:

6 kaczych skrzydełek (lotki odciąć)

4 plastry startego imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki mirin

garść grubego szczypioru

2 łyżeczki mieszanki 5 smaków

Skrzydła z kaczki pieczone z imbirem przepis:

Skrzydełka kacze umyć i odciąć im lotki – poprzecinań pozostałą część na pół.

Wyłożyć skrzydełka do żaroodpornego naczynia i doprawić je czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i rybnym, winem mirin, przyprawą 5 smaków i oprószyć grubo pokrojonym szczypiorem. Jeśli macie czas możecie wstawić całość do lodówki na kilka godzin – żeby smaki się przegryzły. Jeśli nie macie czasu starajcie się jak najmocniej wetrzeć przyprawy w mięso.

Piec w 200 stopniach przez godzinę lub do miękkości mięsa. Piekę w odkrytym naczyniu bez termoobiegu. Przewracam skrzydła po 30 minutach na drugą stronę, żeby były równomiernie rumiane.

Jeśli jesteście fanami ostrej kuchni dodajcie też chilli, znakomicie smakują też skropione odrobiną soku z limonki. Taka marynata doskonale będzie pasowała do skrzydełek czy udek z kurczaka.

skrzydła z kaczki pieczone

skrzydła z kaczki pieczone

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top