Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką 3.79/5 (75.79%) 19 głos[ów]

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to danie proste i efektowne jednocześnie. Jest bardzo smaczne i delikatne, to jedno z wigilijnych dań, które przygotujecie w 20 minut. W moim śledziu pod pierzynką zawsze ląduje burak, który doskonale komponuje się ze śledziem łagodząc jego słony smak. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z sosem – mianowicie zamiast samego ciężkiego majonezu użyłam gęstego jogurtu naturalnego pół na pół z majonezem – wyszło pysznie i lżej niż zwykle.

Śledzie pod pierzynką składniki:

pół kilograma matiasów

4 ziemniaki

3 marchewki

2 cebule

5 jajek na twardo

5 ugotowanych buraków

natka pietruszki

6 łyżek majonezu

gęsty jogurt naturalny

sól i pieprz

 

Śledzie pod pierzynką przepis przygotowanie:

Śledzie umyć i w razie potrzeby wymoczyć w wodzie – smakujcie ich co jakiś czas, żeby dobrać odpowiedni smak. Ja lubię dosyć słone śledzie do tego dania, ponieważ są równoważone przez łagodne warzywa.

Ugotować osobno buraki, ziemniaki i marchew do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę drobno posiekać – można opłukać ją w zimnej wodzie – będzie smaczniejsza.

Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Majonez wymieszać z jogurtem (możecie użyć samego majonezu, ale w połączaniu z jogurtem danie będzie lżejsze i smaczniejsze)

Na dno naczynia ułożyć pokrojone śledzie, oprószyć je odrobiną pieprzu, posypać śledzie cebulą. Następnie położyć warstwę startych ziemniaków, które trzeba lekko osolić i oprószyć pieprzem – warstwę posmarować sosem, następnie buraki, marchew, znowu warstwa sosu. Warstwy można powtarzać jeśli macie wysokie naczynie – ważne żeby buraki ułożyć stosunkowo nisko – nie zabarwią nam dzięki temu całego dania.

Na wierzch położyć warstwę jajek i posypać solidnie natką pietruszki (ja nie smaruję ostatniej warstwy sosem).

śledzie pod pierzynką

śledzie pod pierzynką

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top