Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką to danie proste i efektowne jednocześnie. Jest bardzo smaczne i delikatne, to jedno z wigilijnych dań, które przygotujecie w 20 minut. W moim śledziu pod pierzynką zawsze ląduje burak, który doskonale komponuje się ze śledziem łagodząc jego słony smak. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z sosem – mianowicie zamiast samego ciężkiego majonezu użyłam gęstego jogurtu naturalnego pół na pół z majonezem – wyszło pysznie i lżej niż zwykle.
Śledzie pod pierzynką składniki:
pół kilograma matiasów
4 ziemniaki
3 marchewki
2 cebule
5 jajek na twardo
5 ugotowanych buraków
natka pietruszki
6 łyżek majonezu
gęsty jogurt naturalny
sól i pieprz
Śledzie pod pierzynką przepis przygotowanie:
Śledzie umyć i w razie potrzeby wymoczyć w wodzie – smakujcie ich co jakiś czas, żeby dobrać odpowiedni smak. Ja lubię dosyć słone śledzie do tego dania, ponieważ są równoważone przez łagodne warzywa.
Ugotować osobno buraki, ziemniaki i marchew do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać – można opłukać ją w zimnej wodzie – będzie smaczniejsza.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Majonez wymieszać z jogurtem (możecie użyć samego majonezu, ale w połączaniu z jogurtem danie będzie lżejsze i smaczniejsze)
Na dno naczynia ułożyć pokrojone śledzie, oprószyć je odrobiną pieprzu, posypać śledzie cebulą. Następnie położyć warstwę startych ziemniaków, które trzeba lekko osolić i oprószyć pieprzem – warstwę posmarować sosem, następnie buraki, marchew, znowu warstwa sosu. Warstwy można powtarzać jeśli macie wysokie naczynie – ważne żeby buraki ułożyć stosunkowo nisko – nie zabarwią nam dzięki temu całego dania.
Na wierzch położyć warstwę jajek i posypać solidnie natką pietruszki (ja nie smaruję ostatniej warstwy sosem).

śledzie pod pierzynką