Śledzie w cieście piwnym

Śledzie w cieście piwnym 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Śledzie w cieście piwnym

Śledzie smażone w głębokim oleju, otoczone chrupiącym ciastem w stylu fish and chips są pyszne. Danie to nie należy do lekkich, ale raz na jakiś czas może być świetną imprezową przekąską. Śledzie smażone w cieście w magiczny sposób tracą ości, stają się delikatne, a dzięki chrupiącej otoczce z ciasta doskonale komponują się z domowym sosem tatarskim.

Śledzie po smażeniu trzeba koniecznie odsączyć na papierowym ręczniku – żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Te małe, morskie ryby są jednymi ze zdrowszych, mają bardzo dużo kwasów omega 3 i witaminy D, dlatego przynajmniej raz w tygodniu powinny gościć na każdym stole.

Śledzie w cieście piwnym składniki:

6 świeżych filetów ze śledzia

sól i pieprz

na ciasto:

pół szklanki mąki

pół szklanki piwa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina soli

1 żółtko

do smażenia:

400 – 600 ml oleju w zależności od wielkości garnka i ilości smażonych porcji

Śledzie w piwnym cieście przepis:

Śledzie umyć i dokładnie osuszyć, pokroić podwójne płaty na pół wzdłuż, a następnie jeszcze raz w poprzek pod lekkim skosem, chodzi o to, żeby powstały małe, skośne kawałki – idealne na 2-3 kęsy. Mięso ryby oprószyć solą i pieprzem.

Składniki na ciasto wymieszać, najpierw połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać piwo, żółtko i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dolać piwa lub dosypać mąki.

Rozgrzać olej. Śledzie zanurzyć w cieście – tak, żeby dokładnie się nim oblepiły, następnie wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż ciasto będzie rumiane, lekko złote i chrupiące.

Odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z liśćmi sałaty i sosem tatarskim.

śledzie w cieście piwnym

Share Button
  • mopswkuchni.net

    Zdecydowanie moje smaki.

Komentarze

komentarze

Back to Top