Śledzie w cieście piwnym

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

5 min.

Łączny czas:

15 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

skandynawska

Śledzie smażone w głębokim oleju, otoczone chrupiącym ciastem w stylu fish and chips są pyszne. Danie to nie należy do lekkich, ale raz na jakiś czas może być świetną imprezową przekąską. Śledzie smażone w cieście w magiczny sposób tracą ości, stają się delikatne, a dzięki chrupiącej otoczce z ciasta doskonale komponują się z domowym sosem tatarskim.

Śledzie po smażeniu trzeba koniecznie odsączyć na papierowym ręczniku – żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Te małe, morskie ryby są jednymi ze zdrowszych, mają bardzo dużo kwasów omega 3 i witaminy D, dlatego przynajmniej raz w tygodniu powinny gościć na każdym stole.

Śledzie w cieście piwnym – składniki

  • 6 świeżych filetów ze śledzia
  • sól i pieprz

Na ciasto:

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki piwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 1 żółtko

Do smażenia:

  • 400 – 600 ml oleju w zależności od wielkości garnka i ilości smażonych porcji

Śledzie w piwnym cieście – przepis

  1. Śledzie umyć i dokładnie osuszyć, pokroić podwójne płaty na pół wzdłuż, a następnie jeszcze raz w poprzek pod lekkim skosem, chodzi o to, żeby powstały małe, skośne kawałki – idealne na 2-3 kęsy. Mięso ryby oprószyć solą i pieprzem.
  2. Składniki na ciasto wymieszać, najpierw połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać piwo, żółtko i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dolać piwa lub dosypać mąki.
  3. Rozgrzać olej. Śledzie zanurzyć w cieście – tak, żeby dokładnie się nim oblepiły, następnie wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż ciasto będzie rumiane, lekko złote i chrupiące.
  4. Odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z liśćmi sałaty i sosem tatarskim.

śledzie w cieście piwnym

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *