Smalec domowy

Smalec domowy 3.42/5 (68.42%) 19 głos[ów]

Smalec domowy

Smalec domowy czyli jak zrobić wspaniały smalec. Każdy czasem marzy o kawałku świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Ale żeby była to przekąska idealna smalec musi być domowy, ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i nutą majeranku. Tak wiem, nie jest to najzdrowsze, ale od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Smalec ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem to doskonały pomysł na imprezową przekąskę – banalnie proste, a jakże piękne – to jedna z szybciej znikających przystawek.

Smalec domowy składniki:

300 gramów słoniny

300 gramów podgardla wieprzowego lub surowego boczku

ząbek czosnku

jedna cebula

pół obranego jabłka

majeranek, sól, pieprz

Domowy smalec przepis:

Zmieloną w maszynce do mięsa słoninę należy smażyć na małym ogniu na dużej patelni, aż do wytopienia się dużej ilości tłuszczu.

Po około 10-15 minutach dodajemy zmielony drobno boczek i smażymy dalej około 5-10 minut, do momentu aż uzyskamy przyrumienione oraz chrupiące skwarki z kawałków mięsa.

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 2-3 minuty, następnie starte jabłko i smażymy kolejne 1-2 minuty po czym zdejmujemy patelnię z palnika.

Przyprawiamy smalec solą, pieprzem oraz majerankiem i przelewamy do miseczki lub słoików. Gorącego smalcu nie musimy mocno solić – wystarczy pół łyżeczki.

Odstawiamy smalec do wystygnięcia w chłodne miejsce na kilka godzin. Po pełnym wystudzeniu i zastygnięciu smalcu smarowidło jest gotowe. Smacznego!

Koniecznym dodatkiem jest oczywiście kiszony ogórek i pajda świeżego chleba, najlepiej domowego. Smalec to bardzo prosty, nieco zapomniany dodatek, który ostatnio ma swój renesans i uświetnia nie tylko imprezy rodem z lat 70. Cudownie sprawdza się na imprezach plenerowych. Powiedzmy sobie szczerze – smalec to w tej chwili danie coraz rzadziej spotykane – mało komu chce się bawić w wytapianie słoninki, która na początku wcale nie pachnie delikatnym smalcem.

Koniecznie poszukajcie przepisu na naszym blogu jak zrobić domowy chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką i delikatnymi nasionami, które wzbogacają fakturę chleba.

domowy smalec

domowy smalec

Share Button
  • http://polkazprzyprawami.blogspot.com tu-tusia

    Muszę przygotować taki smalczyk :)

  • http://Website Wera

    O, o, o, dzięki za przepis jak zrobić smalec z jabłkiem. W czasie studiów jadłam taki. Częstowała mnie ciągle koleżanka. Aż wreszcie poprosiłam moja mamę -”zrób, proszę smalec z jabłkiem”.Zrobiła oczywiście, przysłała z innymi smakołykami. Rzuciłam się na słoik, otwieram, a tam jabłko zatopione w smalcu. Szkoda, ze za mojej młodości nie było internetu blogów itp; itd, Pozdrawiam i idę robić.

  • http://Website Ewa

    Pychota smalec, a ze świeżą bułką bardziej mi smakuje nią z chlebem. Jabłko dodaje fajnego smaku.Nigdy takiego nie jadłam.Ciekawa jestem, jak długo może stać w słoiku, zamkniętym na gorąco?Dobrze mieć taki słoiczek na niespodziewaną imprezkę.

  • Alicjas

    Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Także można łatwo go zrobić w tej sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?

Komentarze

komentarze

Back to Top