Smalec domowy
Smalec domowy czyli jak zrobić wspaniały smalec. Każdy czasem marzy o kawałku świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Ale żeby była to przekąska idealna smalec musi być domowy, ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i nutą majeranku. Tak wiem, nie jest to najzdrowsze, ale od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Smalec ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem to doskonały pomysł na imprezową przekąskę – banalnie proste, a jakże piękne – to jedna z szybciej znikających przystawek.
Smalec domowy składniki:
300 gramów słoniny
300 gramów podgardla wieprzowego lub surowego boczku
ząbek czosnku
jedna cebula
pół obranego jabłka
majeranek, sól, pieprz
Domowy smalec przepis:
Zmieloną w maszynce do mięsa słoninę należy smażyć na małym ogniu na dużej patelni, aż do wytopienia się dużej ilości tłuszczu.
Po około 10-15 minutach dodajemy zmielony drobno boczek i smażymy dalej około 5-10 minut, do momentu aż uzyskamy przyrumienione oraz chrupiące skwarki z kawałków mięsa.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 2-3 minuty, następnie starte jabłko i smażymy kolejne 1-2 minuty po czym zdejmujemy patelnię z palnika.
Przyprawiamy smalec solą, pieprzem oraz majerankiem i przelewamy do miseczki lub słoików. Gorącego smalcu nie musimy mocno solić – wystarczy pół łyżeczki.
Odstawiamy smalec do wystygnięcia w chłodne miejsce na kilka godzin. Po pełnym wystudzeniu i zastygnięciu smalcu smarowidło jest gotowe. Smacznego!
Koniecznym dodatkiem jest oczywiście kiszony ogórek i pajda świeżego chleba, najlepiej domowego. Smalec to bardzo prosty, nieco zapomniany dodatek, który ostatnio ma swój renesans i uświetnia nie tylko imprezy rodem z lat 70. Cudownie sprawdza się na imprezach plenerowych. Powiedzmy sobie szczerze – smalec to w tej chwili danie coraz rzadziej spotykane – mało komu chce się bawić w wytapianie słoninki, która na początku wcale nie pachnie delikatnym smalcem.
Koniecznie poszukajcie przepisu na naszym blogu jak zrobić domowy chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką i delikatnymi nasionami, które wzbogacają fakturę chleba.

domowy smalec