Smażony halibut w mące

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

20 min.

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Smażony halibut z frytkami to doskonałe, szybkie danie na wyborny obiad. Halibut to dość tłusta ryba – jednak dzięki temu jest bardzo delikatna. Zawiera dużą ilość kwasów Omega 3 co czyni ją bardzo zdrową. Smażony halibut jest łatwy w przygotowaniu, nie ma wielu ości dzięki temu łatwo go jeść. Halibuta podaliśmy na frytkach w towarzystwie delikatnej sałatki.

Smażony halibut w mące – składniki

  • świeży kawałek halibuta
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • cytryna do skropienia

Smażony halibut w mące – przepis

  1. Dorodnego halibuta należy pokroić w porcje – ja pokroiłam go w dzwonka, doprawiłam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące.
  2. Następnie został wrzucony na rozgrzaną patelnię ze sporą ilością oleju. Halibuta smażymy aż stanie się rumiany i złocisty.
  3. W międzyczasie w piekarniku przygotowujemy gotowe frytki – oczywiście jest to opcja dla leniwych – jeśli lubicie walczyć z ziemniakami – zachęcam do wykonania frytek własnoręcznie.

Smażona ryba to świetny przepis na szybki i zdrowy obiad – jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu możecie też upiec rybę w piekarniku – ja piekłabym halibuta jakieś 15 minut w 180 stopniach. Ale przepis na rybę pieczoną innym razem. Uwielbiam halibuta ze względu na jego delikatność i chrupiącą skórkę.

Do frytek przygotowałam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Smażony halibut doskonale komponuje się z delikatną, prostą sałatką z pomidorem.

4.1/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *