Smażony halibut

Smażony halibut 3.30/5 (66.00%) 10 głos[ów]

Smażony halibut

Smażony halibut z frytkami to doskonałe, szybkie danie na wyborny obiad. Halibut to dość tłusta ryba – jednak dzięki temu jest bardzo delikatna. Zawiera dużą ilość kwasów Omega 3 co czyni ją bardzo zdrową. Smażony halibut jest łatwy w przygotowaniu, nie ma wielu ości dzięki temu łatwo go jeść. Halibuta podaliśmy na frytkach w towarzystwie delikatnej sałatki.

Smażony halibut składniki:

- świeży kawałek halibuta

- sól, pieprz

- mąka do obtoczenia

- olej do smażenia

- cytryna do skropienia

Smażony halibut przepis:

Dorodnego halibuta należy pokroić w porcje – ja pokroiłam go w dzwonka, doprawiłam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące. Następnie został wrzucony na rozgrzaną patelnię ze sporą ilością oleju. Halibuta smażymy aż stanie się rumiany i złocisty. W międzyczasie w piekarniku przygotowujemy gotowe frytki – oczywiście jest to opcja dla leniwych – jeśli lubicie walczyć z ziemniakami – zachęcam do wykonania frytek własnoręcznie.

Smażona ryba to świetny przepis na szybki i zdrowy obiad – jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu możecie też upiec rybę w piekarniku – ja piekłabym halibuta jakieś 15 minut w 180 stopniach. Ale przepis na rybę pieczoną innym razem. Uwielbiam halibuta ze względu na jego delikatność i chrupiącą skórkę.

Do frytek przygotowałam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Smażony halibut doskonale komponuje się z delikatną, prostą sałatką z pomidorem.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top