Sos beszamelowy
Sos beszamelowy to absolutna klasyka, pyszny beszamel uszlachetni wiele dań: lasagne, zapiekanki makaronowe, szparagi czy inne warzywa podawane na ciepło. Sos z mleka, mąki i masła jest łatwy w przygotowaniu – kluczowe jest intensywne mieszanie, żeby nie powstały grudki, a konsystencja była aksamitna. Podstawą sosu beszamelowego jest dobrze przygotowana zasmażka z mąki. Pamiętajcie o białym pieprzu i odrobinie tartej gałki muszkatołowej, bez nich sos będzie mdły.
Uwielbiam krótko gotowaną brukselkę polaną sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy składniki:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
około 250-350 ml mleka
sól, pieprz biały
gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy przepis:
W szerokim rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło na małym ogniu. Jak całość się rozpuści należy dodać mąkę i szybko wymieszać całość. Mąka z masłem połączy się w gęstą masę, którą trzeba lekko podsmażyć.
Jeśli chcecie uzyskać jasny i delikatny sos wystarczy smażyć do momentu połączenia się składników – jeśli chcecie sos ciemniejszy i bardziej aromatyczny smażcie mąkę z masłem na złoty kolor.
Następnie dodajemy połowę ilości mleka i mieszamy energicznie całość rozcierając wszystkie grudki. Po chwili dodajemy resztę mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
Sos doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu białego oraz świeżo startej gałki muszkatołowej.
Sos beszamelowy szczególnie pasuje do lasagne ze szpinakiem.