Sos beszamelowy

Sos beszamelowy 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to absolutna klasyka, pyszny beszamel uszlachetni wiele dań: lasagne, zapiekanki makaronowe, szparagi czy inne warzywa podawane na ciepło. Sos z mleka, mąki i masła jest łatwy w przygotowaniu – kluczowe jest intensywne mieszanie, żeby nie powstały grudki, a konsystencja była aksamitna. Podstawą sosu beszamelowego jest dobrze przygotowana zasmażka z mąki. Pamiętajcie o białym pieprzu i odrobinie tartej gałki muszkatołowej, bez nich sos będzie mdły.

Uwielbiam krótko gotowaną brukselkę polaną sosem beszamelowym.

Sos beszamelowy składniki:

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

około 250-350 ml mleka

sól, pieprz biały

gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy przepis:

W szerokim rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło na małym ogniu. Jak całość się rozpuści należy dodać mąkę i szybko wymieszać całość. Mąka z masłem połączy się w gęstą masę, którą trzeba lekko podsmażyć.

Jeśli chcecie uzyskać jasny i delikatny sos wystarczy smażyć do momentu połączenia się składników – jeśli chcecie sos ciemniejszy i bardziej aromatyczny smażcie mąkę z masłem na złoty kolor.

Następnie dodajemy połowę ilości mleka i mieszamy energicznie całość rozcierając wszystkie grudki. Po chwili dodajemy resztę mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.

Sos doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu białego oraz świeżo startej gałki muszkatołowej.

Sos beszamelowy szczególnie pasuje do lasagne ze szpinakiem.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top