Sos chimichurri

Sos chimichurri 4.63/5 (92.50%) 8 głos[ów]

Sos chimichurri

Sos chimichurri to aromatyczny, pietruszkowo-czosnkowy, pochodzący z Argentyny ale popularny też w Urugwaju pyszny sos. Moim zdaniem to pietruszkowa odmiana pesto mianowicie bardzo podobnie się je przygotowuje. Sos chimichurri przyrządzicie w 10 minut. Sos doskonale nadaje się do steków i grillowanych mięs – podkreśli ich aromat i sprawi, że dania będą orzeźwiające, pełne smaku i zapachu. Czasem sos ten przygotowuje się z kolendry – smakuje wtedy bardziej orientalnie. Ja jednak polecam tradycyjną odmianę z pietruszki.

Sos chimichurri składniki:

pęczek natki pietruszki opcjonalnie kolendry

1 łyżka suszonego oregano

3-4 ząbki czosnku

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 łyżki winnego octu (czerwonego lub białego)

czarny pieprz

płatki chilli

Sos chimichurri przygotowanie:

W robocie kuchennym należy posiekać trochę natkę pietruszki i ząbki czosnku. Nie siekajcie ich na miazgę ideą tego sosu jest wyczuwalność poszczególnych składników.

Po 30 sekundach siekania dodajemy oregano, ocet winny oraz oliwę i mielimy kolejne 30 sekund co chwilę mieszając łyżką całość.

Przekładamy składniki do miski i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy wszystko razem. Sos przed podaniem należy odstawić na 30 minut, aby smaki i aromaty wszystkich składników się połączyły i przegryzły.

Uwielbiam mięso z sosem chimichurri – podkreśla on aromat mięs jak mało co! Sos jest pełen smaku, lekko chrupiący i po prostu doskonały. Spróbujcie choć raz przygotować go własnoręcznie.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top