Argentyński sos chimichurri

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sos chimichurri to aromatyczny, pietruszkowo-czosnkowy, pochodzący z Argentyny ale popularny też w Urugwaju pyszny sos. Moim zdaniem to pietruszkowa odmiana pesto mianowicie bardzo podobnie się je przygotowuje. Sos chimichurri przyrządzicie w 10 minut. Sos doskonale nadaje się do steków i grillowanych mięs – podkreśli ich aromat i sprawi, że dania będą orzeźwiające, pełne smaku i zapachu. Czasem sos ten przygotowuje się z kolendry – smakuje wtedy bardziej orientalnie. Ja jednak polecam tradycyjną odmianę z pietruszki.

Argentyński sos chimichurri – składniki

  • pęczek natki pietruszki opcjonalnie kolendry
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki winnego octu (czerwonego lub białego)
  • czarny pieprz
  • płatki chilli

Argentyński sos chimichurri – przepis

  1. W robocie kuchennym należy posiekać trochę natkę pietruszki i ząbki czosnku. Nie siekajcie ich na miazgę ideą tego sosu jest wyczuwalność poszczególnych składników.
  2. Po 30 sekundach siekania dodajemy oregano, ocet winny oraz oliwę i mielimy kolejne 30 sekund co chwilę mieszając łyżką całość.
  3. Przekładamy składniki do miski i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy wszystko razem. Sos przed podaniem należy odstawić na 30 minut, aby smaki i aromaty wszystkich składników się połączyły i przegryzły.

Uwielbiam mięso z sosem chimichurri – podkreśla on aromat mięs jak mało co! Sos jest pełen smaku, lekko chrupiący i po prostu doskonały. Spróbujcie choć raz przygotować go własnoręcznie.

4.6/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *