Sos kurkowy

Sos kurkowy 3.47/5 (69.41%) 17 głos[ów]

Sos kurkowy

Sos kurkowy czyli prosty przepis na doskonały sos z kurek. Wystarczy śmietana, cebula, sól, pieprz, odrobina cytryny no i oczywiście kurki. Sos kurkowy jest delikatny, kremowy i niezwykle smaczny pasuje do makaronu, klusek czy kopytek, dopełni smak mięsa.

Ja dodaję do sosu kurkowego natkę pietruszki i sporo soli ponieważ kurki w niesamowity sposób chłoną sól. Jeśli przepadacie za boczkiem tak jak ja – możecie dodać odrobinę wędzonego boczku – owszem sos będzie o wiele cięższy, ale aromat wędzonki doskonale pasuje do kurek – taki wariant idealnie nada się do makaronu np. penne.

Sos kurkowy składniki:

300 gramów kurek

1,5 średniej cebuli

łyżka masła

słodka śmietana 30 % około 150 ml

sporo soli – 3 obfite szczypty to nie za mało

sporo pieprzu – najlepiej świeżo mielonego

odrobina soku z cytryny

garść natki pietruszki

opcjonalnie 100 gramów wędzonego boczku (opcja wypasiona)

Sos kurkowy przygotowanie:

Należy dobrze umyć kurki z piasku i innych leśnych naleciałości. Na maśle smażymy cebulkę (i opcjonalnie boczek) – żeby delikatnie się zeszkliła, dodajemy kurki, sól i pieprz – powoli dusimy aż kurki odrobinę zmiękną. Następnie zalewamy całość 30% słodką śmietanką i redukujemy powoli na małym ogniu. Dodajemy pietruszkę i ewentualnie ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina soku z cytryny, dla wydobycia aromatu sosu. Zajadajcie się nim – sezon na kurki nie trwa zbyt długo. Polecam też kurki w śmietanie Uwielbiam te sezonowe grzyby – jutro na śniadanie zjem jajecznicę z kurkami

kurki

kurki

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top