Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy to podstawowy składnik nie tylko domowej pizzy, skoro już mowa o pizzy idealnej to można przygotować puszystą, grubą pizzę lub włoską, chrupiącą i cieniutką pizzę – ich wspólną cechą jest idealny sos na bazie pomidorów z puszki.

Ten prosty sos nadaje się do smarowania surowego, drożdżowego ciasta na pizzę jeszcze przed jej pieczeniem i wykładaniem ulubionymi składnikami.

Płaski placek ciasta na pizzę należy dokładnie nawilżyć aromatycznym sosem, a następnie oprószyć serem i innymi dodatkami. Dzięki sosowi pizza jest przepyszna, można użyć pozostałego sosu na polewania pizzy z wierzchu, ale jeśli sos będzie gęsty i użyty w odpowiedniej ilości gwarantuję, że zrezygnujecie już z innych sosów i polew.

Sos pomidorowy do pizzy składniki:

1 puszka pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

pół łyżeczki suszonego oregano

szczypta majeranku

sól i cukier do smaku

2 łyżki oliwy

Przepis na prosty pomidorowy sos do pizzy:

Puszkę pomidorów zmiksować z przecierem pomidorowym na gładką masę.

Czosnek obrać i drobno posiekać, rozgrzać w rondelku 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmażyć czosnek – uważajcie, żeby go nie spalić – maksymalnie może być lekko złoty.

Czosnek zalać mieszanką pomidorową i powoli gotować (redukować) na małym ogniu przez około 15 minut – spójrzcie na konsystencję sosu na zdjęciu – taka właśnie ma być.

Doprawić oregano, majerankiem oraz solą i cukrem do smaku – sos musi być wyrazisty, ale niezbyt kwaśny.

Całość pogotować jeszcze 5 minut – dzięki temu wszystkie smaki pięknie się połączą, a w całym domu rozniesie się zapach jak z włoskiej pizzerii.

Przepis na doskonałe ciasto do pizzy znajdziecie oczywiście na Smakalajzyt. Z tego ciasta w zależności od czasu wyrastania możecie przygotować grubą lub cienką pizzę.

pomidorowy sos do pizzy

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top