Sos pomidorowy
Najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie sosu pomidorowego. Sos robi się tak szybko, że goście czekający z pizzą, mogą czekać, a pizza nie ostygnie. Prosty, tani i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu dań, nie dość, że doda potrawom pięknego koloru to jeszcze ożywi smak.
Sos pomidorowy składniki:
- jedna szklanka wody
-jedna kostka rosołowa lub vegeta
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- jedna łyżeczka mąki pszennej
- jedna łyżeczka masła
- jedna łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
-opcjonalnie śmietana i np. zioła prowansalskie
Sos pomidorowy przepis przygotowanie:
Do małego garnuszka wlać szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową lub trochę vegety, może to być również rosół, jeżeli np. został z dnia poprzedniego (to jeszcze szybciej będzie).
Do tak przyrządzonego bulionu (zagotowanego) wrzucić trzy łyżki koncentratu pomidorowego.
Wywar wraz z koncentratem zagotowujemy i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (kolejność wrzucania przypraw jest dowolna).
W małej ilości wody rozrabiamy mąkę i tak stale mieszając wlewamy do sosu.
Kiedy sos stanie się już gęsty wkładamy jedną łyżeczkę masła. Można też dodać trochę śmietany dla przełamania kwaśnego smaku. Sos pomidorowy od śmietany stanie się lekko jaśniejszy i łagodniejszy.
Sos pomidorowy podajemy do:
pizzy, lasagne, makaronu, zapiekanek, gołąbków, pulpetów, ziemniaków, klusek półfrancuskich. Praktycznie do wszystkiego czego dusza zapragnie.
Czasami robię sobie jakąkolwiek kanapkę i polewam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy jest pyszny sam w sobie, poza tym zawiera dużo potasu. Mało pracy dużo przyjemności.

sos pomidorowy