Sos tatarski

Sos tatarski 4.60/5 (92.00%) 5 głos[ów]

Sos tatarski

Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos , który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie dodatki najbardziej lubicie. Ten sos doskonale komponuje się z domowymi wędlinami, schabem czy pasztetem, pasuje do ryby i jajek. Propozycja idealna np. na wielkanoc lub mięsną imprezę. Do sosu tatarskiego warto dodać odrobinę cebuli, która zaostrzy smak. Nie zapomnijcie o musztardzie – nada pięknego koloru i przełamie smak majonezu. Polecam też odrobinę natki pietruszki – dzięki niej potrawa zyska żywy, zachęcający do jedzenia kolor.

Sos tatarski składniki:

  • 4 jajka
  • 6 ogórków konserwowych – najlepiej małych – będą bardziej chrupiące
  • słoik 250ml grzybów marynowanych
  • majonez 250 ml
  • musztarda (ja lubię miodową) – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sos tatarski przepis przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę.

Mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Polecam domowy sos – w idealnym świecie ogórki i grzybki też mamy własnoręcznie marynowane. Jeśli lubicie chrupiące dodatki możecie grubiej pokroić składniki – sos będzie wyglądał jak rodem z wiejskiej chaty.

Dziękuję za przepis i sos Kamili i Bartkowi – było pyszne.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top