Sos tatarski
Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos , który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie dodatki najbardziej lubicie. Ten sos doskonale komponuje się z domowymi wędlinami, schabem czy pasztetem, pasuje do ryby i jajek. Propozycja idealna np. na wielkanoc lub mięsną imprezę. Do sosu tatarskiego warto dodać odrobinę cebuli, która zaostrzy smak. Nie zapomnijcie o musztardzie – nada pięknego koloru i przełamie smak majonezu. Polecam też odrobinę natki pietruszki – dzięki niej potrawa zyska żywy, zachęcający do jedzenia kolor.
Sos tatarski składniki:
- 4 jajka
- 6 ogórków konserwowych – najlepiej małych – będą bardziej chrupiące
- słoik 250ml grzybów marynowanych
- majonez 250 ml
- musztarda (ja lubię miodową) – 2 łyżki
- sól
- pieprz
Sos tatarski przepis przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę.
Mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Polecam domowy sos – w idealnym świecie ogórki i grzybki też mamy własnoręcznie marynowane. Jeśli lubicie chrupiące dodatki możecie grubiej pokroić składniki – sos będzie wyglądał jak rodem z wiejskiej chaty.
Dziękuję za przepis i sos Kamili i Bartkowi – było pyszne.
Pingback: Śledzie w cieście piwnym czyli prosta, szybka przekąska rybna.()