Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca to jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam wszystkie makarony, ale ten szczególnie.

Jest wyrazisty, lekko pikantny i pyszny. Puttanesca to po włosku zdrobniale prostytutka – ale nie martwcie się – nie będzie to danie wulgarne – będzie pyszne!

Spaghetti alla puttanesca składniki:

2 średnie cebule

10 filecików anchois

czosnek – 2 ząbki

chilli do smaku – świeże lub w płatkach

2 puszki pomidorów

15 czarnych oliwek

kilkanaście kaparów do smaku

parmezan

pietruszka

oliwa

sól i pieprz

do tego dania doskonale pasuje też boczek – ja zazwyczaj go dodaję do mojej wersji puttanesci, ale nie jest to przepis oryginalny, jeśli chcecie spróbować wersji oryginalnej pomińcie boczek.

Makaron puttanesca przygotowanie:

Na oliwie szklimy czosnek z chilli i cebulą (opcjonalnie dodajemy boczek – surowy wędzony).

Następnie dodajemy fileciki anchois, które doskonale wzbogacają smak sosu – jest to składnik obowiązkowy, następnie dodajemy 2 puszki pomidorów – redukujemy powoli sos, dodając oliwki, kapary, pieprz (z solą bądźcie ostrożni i anchois i kapary są słone). Dodajemy chilli do smaku – puttanesca musi być pikantna. Kiedy widzimy, że sos zaczyna być gotowy wrzucamy makaron do wrzątku (proponuję spaghetti – uwielbiam to firmy Agnesi) i gotujemy al dente. Na makaron nakładamy sos, posypujemy go szczodrze parmezanem i pietruszką. I zadowoleni z siebie jemy ten cudowny makaron.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top