Spaghetti alla puttanesca

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Spaghetti alla puttanesca to jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam wszystkie makarony, ale ten szczególnie. Jest wyrazisty, lekko pikantny i pyszny. Puttanesca to po włosku zdrobniale prostytutka – ale nie martwcie się – nie będzie to danie wulgarne – będzie pyszne!

Spaghetti alla puttanesca – składniki

  • 2 średnie cebule
  • 10 filecików anchois
  • czosnek – 2 ząbki
  • chilli do smaku – świeże lub w płatkach
  • 2 puszki pomidorów
  • 15 czarnych oliwek
  • kilkanaście kaparów do smaku
  • parmezan
  • pietruszka
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • do tego dania doskonale pasuje też boczek – ja zazwyczaj go dodaję do mojej wersji puttanesci, ale nie jest to przepis oryginalny, jeśli chcecie spróbować wersji oryginalnej pomińcie boczek.

Spaghetti alla puttanesca – przepis

Na oliwie szklimy czosnek z chilli i cebulą (opcjonalnie dodajemy boczek – surowy wędzony).

Następnie dodajemy fileciki anchois, które doskonale wzbogacają smak sosu – jest to składnik obowiązkowy, następnie dodajemy 2 puszki pomidorów – redukujemy powoli sos, dodając oliwki, kapary, pieprz (z solą bądźcie ostrożni i anchois i kapary są słone). Dodajemy chilli do smaku – puttanesca musi być pikantna. Kiedy widzimy, że sos zaczyna być gotowy wrzucamy makaron do wrzątku (proponuję spaghetti – uwielbiam to firmy Agnesi) i gotujemy al dente. Na makaron nakładamy sos, posypujemy go szczodrze parmezanem i pietruszką. I zadowoleni z siebie jemy ten cudowny makaron.

5/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *