Spaghetti Bolognese przepis

Spaghetti Bolognese przepis 3.33/5 (66.67%) 6 głos[ów]

Spaghetti Bolognese przepis

Spaghetti Bolognese przepis czyli jak przygotować pyszny mięsno-pomidorowy sos do makaronu według włoskiego przepisu. Sekretem jest dobre mięso, najlepiej własnoręcznie mielona, chuda wołowina (ewentualnie wieprzowina). Warto podlać mięso czerwonym winem – wydobędzie ono z sosu niesamowity, głęboki aromat. Włosi dobrze znany w Polsce sos boloński nazywają ragù i podają go zazwyczaj z makaronem grubszym i cięższym niż spaghetti np. tagliatelle (wstążki), ponieważ sos bolognese jest dość ciężki – pasuje do niego solidny makaron, który zrównoważy sos. Prezentuję więc dwie odmiany tego pysznego dania: spaghetti bolognese – najczęściej spotykane w Polsce i ragù z tagliatelle take jakie jadłam w Bolonii.

Spaghetti Bolognese przepis składniki:

250 gramów wołowego mięsa mielonego (opcjonalnie chudej wieprzowiny)

jedna średnia cebula

jedna marchew

mały kawałek selera naciowego (opcjonalnie)

ząbek czosnku

150 ml czerwonego wina

200-250 ml bulionu wołowego

puszka pomidorów

1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego

mała gałązka rozmarynu

1-2 liście laurowe

suszone oregano oraz bazylia

oliwa z oliwek do smażenia

kawałek chili lub jedno peperoncino

sól, pieprz

parmezan do posypania

200 gramów dobrego makaronu spaghetti lub innego dowolnego makaronu – ja polecam wstążki.

Spaghetti Bolognese przepis:

Kroimy marchew, cebulę oraz seler w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanym chili, oraz igłami rozmarynu. Smażymy około 5-10 min, aż warzywa zmiękną.

Dodajemy mielone mięso i smażymy do zbrązowienia i następnie dodajemy wino, które odparowujemy przez około 5 minut.

Następnie podlewamy całość bulionem wołowym, dodajemy puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, liść laurowy i dusimy całość około 10-15 min, redukując sos do odpowiedniej gęstości.

Na koniec doprawiamy do smaku sos solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz bazylią.

Ugotowany makaron polewamy sosem i obsypujemy na wierzch parmezanem oraz dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Pamiętajcie, żeby sos położyć na makaron – każdy sam miesza sobie danie na talerzu.

ragu bolognese

ragu bolognese

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top