Spaghetti napoli

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Spaghetti napoli czyli prosty, podstawowy sos na bazie cebuli, czosnku i pomidorów. Wiem wiem, znów makaron, ciągle ten makaron i sosy – nic nie poradzę, że jestem skończoną makaroniarą i basta (pasta). Sos napoli uwielbiam nie tylko za to, że można go przygotować w 15 minut, ale za smak, świeżość i lekkość. Sos napoli to podstawa wielu innych sosów włoskich np. spaghetti bolognese.  Nie zapomnijcie o tymianku, bazylii i odrobinie parmezanu, no i o makaronie al dente – tym razem użyłam tagliatelle.

Spaghetti napoli (sos napoli) – składniki

  • 1 duża cebula – lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • pół marchwi
  • 1 puszka pomidorów
  • tymianek
  • świeża bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, opcjonalnie trochę vegety
  • odrobina chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • parmezan do posypania
  • 2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina (do duszenia cebuli)
  • oliwa z oliwek

Spaghetti napoli (sos napoli) – przepis

  1. Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i drobniutko pokrojoną marchwią. Można podlać warzywa odrobiną białego wina (2 łyżki stołowe) żeby pogłębić aromat sosu.
  2. Dopiero gdy marchew zmięknie dodajcie puszkę pomidorów ( w kwasie, który zawierają pomidory marchew się nigdy nie dogotuje – wiem kilka razy sprawdzałam 😉
  3. Odrobinę zredukować sos, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałązkę tymianku – dokładnie same listki (około 20 listków), oregano (szczypta), kilka listków bazylii (6 listków) i trochę natki – napoli musi być ziołowe.
  4. Ja dodałam do sosu odrobinę płatków chilli i szczyptę vegety, które jeszcze bardziej podkreśliły warzywny i wyrazisty smak tej potrawy.
  5. Ugotować al dente makaron – ja użyłam tagliatelle – tym razem gotowego, ale jeśli tylko najdzie Was ochota na domowy makaron to wiecie gdzie już jak go zrobić.
  6. Na makaron położyć sos – nigdy nie mieszajcie sosu z makaronem na patelni – osoba jedząca miesza go sobie na talerzu. Całość posypać tartym parmezanem i opcjonalnie udekorować listkiem bazylii.

Napoli to cudowny, prosty sos, idealny na szybką kolację w upalny dzień.

tagliatelle napoli
Spaghetti napoli
4.4/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *