Spaghetti napoli

Spaghetti napoli 4.43/5 (88.57%) 7 głos[ów]

Spaghetti napoli

Spaghetti napoli czyli prosty, podstawowy sos na bazie cebuli, czosnku i pomidorów. Wiem wiem, znów makaron, ciągle ten makaron i sosy – nic nie poradzę, że jestem skończoną makaroniarą i basta (pasta). Sos napoli uwielbiam nie tylko za to, że można go przygotować w 15 minut, ale za smak, świeżość i lekkość. Sos napoli to podstawa wielu innych sosów włoskich np. bolognese.  Nie zapomnijcie o tymianku, bazylii i odrobinie parmezanu, no i o makaronie al dente – tym razem użyłam tagliatelle.

Spaghetti napoli (sos napoli) składniki:

1 duża cebula – lub 2 małe

2 ząbki czosnku

pół marchwi

1 puszka pomidorów

tymianek

świeża bazylia

oregano

natka pietruszki

sól, pieprz, opcjonalnie trochę vegety

odrobina chilli

2 łyżki koncentratu pomidorowego

parmezan do posypania

2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina (do duszenia cebuli)

oliwa z oliwek

Spaghetti napoli (sos napoli) przygotowanie:

Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i drobniutko pokrojoną marchwią. Można podlać warzywa odrobiną białego wina (2 łyżki stołowe) żeby pogłębić aromat sosu.

Dopiero gdy marchew zmięknie dodajcie puszkę pomidorów ( w kwasie, który zawierają pomidory marchew się nigdy nie dogotuje – wiem kilka razy sprawdzałam ;)

Odrobinę zredukować sos, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałązkę tymianku – dokładnie same listki (około 20 listków), oregano (szczypta), kilka listków bazylii (6 listków) i trochę natki – napoli musi być ziołowe.

Ja dodałam do sosu odrobinę płatków chilli i szczyptę vegety, które jeszcze bardziej podkreśliły warzywny i wyrazisty smak tej potrawy.

Ugotować al dente makaron – ja użyłam tagliatelle – tym razem gotowego, ale jeśli tylko najdzie Was ochota na domowy makaron to wiecie gdzie już jak go zrobić.

Na makaron położyć sos – nigdy nie mieszajcie sosu z makaronem na patelni – osoba jedząca miesza go sobie na talerzu. Całość posypać tartym parmezanem i opcjonalnie udekorować listkiem bazylii.

Napoli to cudowny, prosty sos, idealny na szybką kolację w upalny dzień.

tagliatelle napoli

tagliatelle napoli

 

 

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top