Spaghetti z pulpecikami

Spaghetti z pulpecikami 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Spaghetti z pulpecikami

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym do doskonalsza wersja bolognese. Jest to lepsza wersja ponieważ mięso nie wysycha, jest bardziej aromatyczne, a i wygląda o niebo lepiej. Uwielbiam bolognese z pulpecikami, owszem jest trochę bardziej pracochłonne – ale gwarantuję – warto. Ważne żeby dobrze doprawić klopsiki – dzięki temu sos pomidorowy przesiąknie ich aromatem czyniąc to proste danie wybitnym. Pulpety muszą być malutkie, uważajcie, żeby ich nie przesuszyć. Polecam nie żałować majeranku – doda daniu wyśmienitego aromatu.

Polecam również przepis na włoskie spaghetti bolognese

Spaghetti z pulpecikami składniki:

mięso mielone wieprzowe ( z szynki lub łopatki) 0,5 kg

jedna cebula

jajko

2 ząbki czosnku

szczypta chilli

oregano, majeranek

sól, pieprz, vegeta

2 puszki pomidorów

Spaghetti z pulpecikami przygotowanie:

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, ziołami – nie żałujcie – chodzi o to, żeby to klopsy przyprawiły nam późniejszy sos. Dodajemy jajko, drobno posiekaną, surową cebulkę, czosnek. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę, następnie formujemy małe pulpeciki – wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy aż się zarumienią, należy uważać, żeby ich nie przesuszyć, później zalewamy klopsiki 2 puszkami pomidorów i redukujemy sos – gotując około 15 minut – jeśli dobrze doprawicie klopsy ich aromat przejdzie do pomidorów i nie musicie już doprawiać sosu. Równocześnie gotujemy al dente makaron spaghetti. Do danie pasuje delikatna sałata z pomidorami i cebulą z sosem vinaigrette lub z sosem balsamicznym.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top