Spring rolls
Spring rolls przepis na delikatną i pyszną przekąskę. Spring rollsy doskonale nadają się na imprezową przekąskę, którą łatwo można zjeść rękami. Spring rolls to odmiana delikatnych sajgonek na zimno czyli bez smażenia – farsz zawijamy w wilgotny papier ryżowy i gotowe. Do tego typu sajgonek pasują różne sosy, mój ulubiony to mieszanina soku z limonki, sosu rybnego z dodatkiem czosnku, chilli i kolendry. Inny pyszny sos do sajgonek to sos sojowy z odrobiną oleju sezamowego, szczypiorku i chilli. Jeśli chodzi o nadzienie to podstawą jest makaron sojowy, chrupiąca sałata lodowa, świeży ogórek, tarta marchew, kiełki fasoli mung, mięta i kolendra. Opcjonalnie kurczak, krewetki czy wołowina, ja wybrałam grillowanego kurczaka.
Spring rolls składniki:
20 płatków papieru ryżowego
100 gramów makaronu sojowego (do zaparzenia)
1 filet z piersi kurczaka – usmażony na patelni
1 średnia marchew
1 świeży ogórek bez pestek (żeby papier ryżowy zbytnio nie rozmiękł)
6 liści sałaty lodowej
garść kiełków fasoli mung
garść liści mięty
garść kolendry
pół posiekanej chilli
Sos do spring rollsów:
3 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
odrobina wody
drobno posiekana chilli
Sos do spring rollsów 2:
sos sojowy
szczypiorek
odrobina octu ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego
Spring rolls przepis przygotowanie:
Zaparzyć makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka przyprawić sosem sojowym i odrobiną oleju – usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, żeby się lekko zrumienił, ale nie wysechł – około 6 minut z każdej strony (mowa o nierozbitym filecie).
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, z ogórka pozbyć się pestek i pokroić go w słupki. Dodać kiełki, miętę, kolendrę i drobno posiekaną chilli, porwać liście sałaty lodowej. Opcjonalnie można dodać grzyby mun (uprzednio zaparzone).
Makaron sojowy wymieszać z warzywami (ja nie doprawiam nadzienia do spring rollsów, żeby za bardzo nie rozmiękły).
Papier ryżowy namoczyć w wodzie – każdy arkusz po kolei i zawijamy. Po namoczeniu papier położyć na około 10 sekund na talerz – żeby osiągnąć idealny stopień namoczenia – nie może się łamać – sajgonki muszą łatwo się zwijać, z drugiej strony papier nie może przykleić się do talerza – trzeba wyczuć.
Na papier rozkładamy nadzienie warzywno-makaronowe, następnie plastry kurczaka i zwijamy sajgonki. Układajcie je w odstępach, żeby się nie skleiły – jeśli chcecie, żeby były świeże kilka godzin przykryjcie je wilgotną ściereczką.
Składniki na sos mieszamy – sosy muszą być zbilansowane – zachęcam do smakowania z każdą dodaną łyżką sosu rybnego czy cukru.
Sajgonki można przekroić na skos i zanurzać w aromatycznym sosie. Delikatne, aromatyczne i pyszne.

spring rolls
Pingback: Sajgonki przepis na wspaniałe, domowe, delikatne sajgonki z mięsem()