Spring rolls

Spring rolls 4.00/5 (80.00%) 11 głos[ów]

Spring rolls

Spring rolls przepis na delikatną i pyszną przekąskę. Spring rollsy doskonale nadają się na imprezową przekąskę, którą łatwo można zjeść rękami. Spring rolls to odmiana delikatnych sajgonek na zimno czyli bez smażenia – farsz zawijamy w wilgotny papier ryżowy i gotowe. Do tego typu sajgonek pasują różne sosy, mój ulubiony to mieszanina soku z limonki, sosu rybnego z dodatkiem czosnku, chilli i kolendry. Inny pyszny sos do sajgonek to sos sojowy z odrobiną oleju sezamowego, szczypiorku i chilli. Jeśli chodzi o nadzienie to podstawą jest makaron sojowy, chrupiąca sałata lodowa, świeży ogórek, tarta marchew, kiełki fasoli mung, mięta i kolendra. Opcjonalnie kurczak, krewetki czy wołowina, ja wybrałam grillowanego kurczaka.

Spring rolls składniki:

20 płatków papieru ryżowego

100 gramów makaronu sojowego (do zaparzenia)

1 filet z piersi kurczaka – usmażony na patelni

1 średnia marchew

1 świeży ogórek bez pestek (żeby papier ryżowy zbytnio nie rozmiękł)

6 liści sałaty lodowej

garść kiełków fasoli mung

garść liści mięty

garść kolendry

pół posiekanej chilli

Sos do spring rollsów:

3 łyżeczki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka cukru

1 ząbek czosnku (przeciśnięty)

odrobina wody

drobno posiekana chilli

Sos do spring rollsów 2:

sos sojowy

szczypiorek

odrobina octu ryżowego

kilka kropel oleju sezamowego

Spring rolls przepis przygotowanie:

Zaparzyć makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu.

Pierś z kurczaka przyprawić sosem sojowym i odrobiną oleju – usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, żeby się lekko zrumienił, ale nie wysechł – około 6 minut z każdej strony (mowa o nierozbitym filecie).

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, z ogórka pozbyć się pestek i pokroić go w słupki. Dodać kiełki, miętę, kolendrę i drobno posiekaną chilli, porwać liście sałaty lodowej. Opcjonalnie można dodać grzyby mun (uprzednio zaparzone).

Makaron sojowy wymieszać z warzywami (ja nie doprawiam nadzienia do spring rollsów, żeby za bardzo nie rozmiękły).

Papier ryżowy namoczyć w wodzie – każdy arkusz po kolei i zawijamy. Po namoczeniu papier położyć na około 10 sekund na talerz – żeby osiągnąć idealny stopień namoczenia – nie może się łamać – sajgonki muszą łatwo się zwijać, z drugiej strony papier nie może przykleić się do talerza – trzeba wyczuć.

Na papier rozkładamy nadzienie warzywno-makaronowe, następnie plastry kurczaka i zwijamy sajgonki. Układajcie je w odstępach, żeby się nie skleiły – jeśli chcecie, żeby były świeże kilka godzin przykryjcie je wilgotną ściereczką.

Składniki na sos mieszamy – sosy muszą być zbilansowane – zachęcam do smakowania z każdą dodaną łyżką sosu rybnego czy cukru.

Sajgonki można przekroić na skos i zanurzać w aromatycznym sosie. Delikatne, aromatyczne i pyszne.

spring rolls

spring rolls

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top