Spring rolls z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

azjatycka

Spring rolls przepis na delikatną i pyszną przekąskę. Spring rollsy doskonale nadają się na imprezową przekąskę, którą łatwo można zjeść rękami. Spring rolls to odmiana delikatnych sajgonek na zimno czyli bez smażenia – farsz zawijamy w wilgotny papier ryżowy i gotowe. Do tego typu sajgonek pasują różne sosy, mój ulubiony to mieszanina soku z limonki, sosu rybnego z dodatkiem czosnku, chilli i kolendry. Inny pyszny sos do sajgonek to sos sojowy z odrobiną oleju sezamowego, szczypiorku i chilli. Jeśli chodzi o nadzienie to podstawą jest makaron sojowy, chrupiąca sałata lodowa, świeży ogórek, tarta marchew, kiełki fasoli mung, mięta i kolendra. Opcjonalnie kurczak, krewetki czy wołowina, ja wybrałam grillowanego kurczaka.

Spring rolls z kurczakiem i warzywami – składniki

  • 20 płatków papieru ryżowego
  • 100 gramów makaronu sojowego (do zaparzenia)
  • 1 filet z piersi kurczaka – usmażony na patelni
  • 1 średnia marchew
  • 1 świeży ogórek bez pestek (żeby papier ryżowy zbytnio nie rozmiękł)
  • 6 liści sałaty lodowej
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść liści mięty
  • garść kolendry
  • pół posiekanej chilli

Sos do spring rollsów:

  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • odrobina wody
  • drobno posiekana chilli

Sos do spring rollsów v.2:

  • sos sojowy
  • szczypiorek
  • odrobina octu ryżowego
  • kilka kropel oleju sezamowego

Spring rolls z kurczakiem i warzywami – przepis

  1. Zaparzyć makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka przyprawić sosem sojowym i odrobiną oleju – usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, żeby się lekko zrumienił, ale nie wysechł – około 6 minut z każdej strony (mowa o nierozbitym filecie).
  3. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, z ogórka pozbyć się pestek i pokroić go w słupki. Dodać kiełki, miętę, kolendrę i drobno posiekaną chilli, porwać liście sałaty lodowej. Opcjonalnie można dodać grzyby mun (uprzednio zaparzone).
  4. Makaron sojowy wymieszać z warzywami (ja nie doprawiam nadzienia do spring rollsów, żeby za bardzo nie rozmiękły).
  5. Papier ryżowy namoczyć w wodzie – każdy arkusz po kolei i zawijamy. Po namoczeniu papier położyć na około 10 sekund na talerz – żeby osiągnąć idealny stopień namoczenia – nie może się łamać – sajgonki muszą łatwo się zwijać, z drugiej strony papier nie może przykleić się do talerza – trzeba wyczuć.
  6. Na papier rozkładamy nadzienie warzywno-makaronowe, następnie plastry kurczaka i zwijamy sajgonki. Układajcie je w odstępach, żeby się nie skleiły – jeśli chcecie, żeby były świeże kilka godzin przykryjcie je wilgotną ściereczką.

Składniki na sos mieszamy – sosy muszą być zbilansowane – zachęcam do smakowania z każdą dodaną łyżką sosu rybnego czy cukru. Sajgonki można przekroić na skos i zanurzać w aromatycznym sosie. Delikatne, aromatyczne i pyszne.

Spring rolls z kurczakiem i warzywami
Spring rolls z kurczakiem i warzywami

 

4/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *